Talous

Pietarsaarelaiset luksusveneet seilaavat ulkomaisille ostajille

Nautorin veneiden hinnat alkavat reilusta miljoonasta eurosta.
Vuonna 1966 perustetun Nautor’s Swanin ensimmäinen purjevene Tarantella komeilee yrityksen Pietarsaaren tehtaan pihamaalla.

Pietarsaaressa päätukikohtaansa pitävän Nautor’s Swanin omistajilla ja henkilökunnalla on syytä hymyyn. Huippulaatuisten purjeveneiden kysyntä on hyvässä myötätuulessa, ja töitä riittää. Näkymät ovat täysin toisenlaiset kuin vuosi sitten.

”Tilauskanta on selvästi viime vuotta suurempi. Lomautukset ovat taaksejäänyttä elämää”, kertoo henkilöstöpäällikkö Kjell Fellman.

Nautor’s Swanin juuret juontavat vuoteen 1966, kun Pekka Koskenkylä perusti yrityksen. Nykyisin luksusveneyrityksen omistajuus on italialaisissa käsissä UPM-Kymmenen myytyä toiminnan vuonna 1998.

Tuotannossa on seitsemän erilaista venemallia, joiden hinnat ovat reilusta miljoonasta eurosta ylöspäin.

Club Swan 50 -purjevene on edullisin. Niitä valmistuu pari­kymmentä vuodessa. ”Kaikkiaan valmistamme vuosittain vajaat kolmekymmentä venettä”, toteaa talouspäällikkö Henrik Sandbacka.

Yrityksellä on toimintaa kymmenissä eri maissa. Suomessa palkkalistoilla on noin 250 henkilöä, joista vajaat kaksisataa työskentelee veneiden rakennuspuolella.

Myönteisestä vireestä kertoo, että uusia veneenrakentajia on viiden viime kuukauden sisällä pestattu yli 20.

Henkilöstöpäällikkö Fellmanin mukaan Nautor’s Swan tekee yhteistyötä muiden alueen yritysten kanssa.

”Verkostollamme on suuri merkitys, olemme sitä kautta saaneet alueelta ammattitaitoista työväkeä.”

Operatiivinen johtaja Kjell Björklund painottaa veneiden syntyvän käsityötaitoa vaalien.

”Se on rakentamisen ydin, veneemme valmistuvat ammattitaidolla ja sydämellä. Veneistä tehdään aina sellaisia kuin tilaaja haluaa, mittatilaustyönä.”

Käytännössä asiakkaan erityistoiveet huomioidaan esimerkiksi hyttien sijainnissa, kansi- ja sisustusverhoilussa sekä värimaailmassa, Björklund kertoo.

Vaativasta käsityöstä kertoo myös se, että hulppeiden veneiden valmistaminen vie aikaa.

Esimerkiksi tänä kesänä valmistuva 95-jalkainen purje­vene on ollut työn alla toista vuotta. En voi kuitenkaan asiakas­suojan vuoksi kertoa sen yksityiskohtia, hintaa tai määränpäämaata, Fellman sanoo.

Nautor’s Swan on valmistanut vuodesta 1966 lähtien reilut 2 000 purjevenettä. Pietarsaarelaisveneet ovat niittäneet paljon meriittejä eri kilpailuissa. Eräs näistä oli Swan 51 -veneen taival Hjallis Harkimon kipparoimalla maailman­ympäripurjehduksella.

Nykyisin valmistuvista luksusseilaajista lähes jokainen menee ulkomaiselle omistajalle.

Olen ollut yrityksen palveluksessa kaksitoista vuotta. Sen aikana olemme myyneet Suomeen kaksi uutta purjevenettä. Käytettyjä Swaneja maassamme on kuitenkin pari­sataa, Fellman listaa.

Vuosien aikana vahvoja maita Swan-veneille ovat olleet muun muassa Italia, Espanja sekä Kreikka. Myynti näihin maihin on kuitenkin taloudellisen tilanteen vuoksi hieman hyytynyt. Nyt veto on vilkastunut erityisesti Yhdysvaltoihin sekä Saksaan. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia taas tarjoavat Venäjä sekä Kiina.

Esimerkiksi Venäjällä ei vielä ole varsinaista purjehduskulttuuria. Sikäläisissä satamissa ei juuri ole paikkoja purjeveneille. Seuraamme kuitenkin mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä, Björklund toteaa.

Nautor’s Swanilla tehdään myös isoja investointeja. Tämän vuoden aikana Pietarsaareen valmistuu 7,5 miljoonan euron budjetilla uutta toimitilaa.

Siirrämme sinne Kruunupyyn yksikön sekä suuren osan Kolpin tehtaan toiminnasta. Olemme asian merkeissä kiitollisia Pietarsaaren kaupungille, joka on mukana lainan takaajana. Onkin tärkeää puhaltaa yhteen hiileen, sillä tavalla luodaan elinvoimaa laajalle alueelle, Fellman sanoo.

Lue lisää

Veneet käyvät nyt kaupaksi ennennäkemättömään tahtiin – "Hyvä sää on mitä parhain myyntimies"

Luonto on läsnä kotimaisessa designissa - Habitaressa näytillä joutsenvesihana, villieläinlamppuja ja peltokuosia

Kaverukset ajoivat 2-hevosvoimaisella perämoottorilla 750 kilometriä pitkän veneretken sisävesillä – huikea seikkailu päättyi

Riskiretken veneilijöillä on takanaan 594 kilometriä järviä, koskia, puroja ja ojia: "Sisämaahan niin pitkälle kuin vettä riittää"