Talous

Poliisi muistuttaa ikävästä ilmiöstä – "Viestit kannattaa poistaa välittömästi"

Jopa poliiseja, tuomareita ja syyttäjiä on yritetty huijata.
Jaana Kankaanpää
Poliisi kehottaa päivityksessään, että huijausviestit kannattaa poistaa välittömästi, eikä niihin kannata vastata millään tavalla.

Oulun poliisilaitos kertoo Facebook -päivityksessään, että viime aikoina Oulun seudulla on tullut tekstiviestejä kahden miljoonan perinnöistä jopa poliisien, tuomareiden ja syyttäjienkin puhelimiin.

"Tämän kaltaiset viestit kannattaa poistaa välittömästi eikä niihin kannata vastata millään tavalla", poliisi kirjoittaa päivityksessään.

Poliisi kuvailee päivityksessään erästä ikävämmin päättynyttä tapausta.

"Mies oli saanut suomalaisella nettideitti-sivustolla olleen profiilinsa perusteella yhteydenoton Ghanasta. Yhteydenpito johti pian siihen, että nainen oli tulossa Suomeen miehen luokse mukanaan perinnöksi saamansa 65 kg kultaa. Tarkoitus oli mennä naimisiin ja kulta jopa jaettiin tasan naisen lakimiehen toimiessa asiamiehenä. Tästä todisteena mies sai sähköpostitse asiakirjan", Oulun poliisilaitos kirjoittaa päivityksessään.

"Miehen piti ensin lähettää rahaa erinäisten asioiden kuten passin, viisumin, lentolippujen ja kullan rahtimaksun hankintaa varten. Nainen viestitteli olleensa jo matkalla Suomeen, kun tullissa tullimiehet olivatkin pysäyttäneet hänet. Kullasta oli maksettava vero ja kuriirin maksu. Tämän takia nainen tarvitsi lisää rahaa, ja niin suomalainen mies lähetti Ghanaan useita 15000 euron lähetyksiä", päivityksessä kirjoitetaan.

Poliisi kertoo, että jokin sai kuitenkin suomalaisen epäilemään asiaa. Niinpä mies otti yhteyttä Oulun poliisiin. Koska Oulun poliisi oli onnistunut perumaan samantapaisen rahalähetyksen vain muutamaa viikkoa, saatiin näistäkin lähetyksistä suurin osa pysäytettyä kansainvälisessä yhteistyössä pankin ja asianomistajan kanssa.

Suomalaismieheltä huijattiin yhteensä 73 000 euroa, josta hän sai suurimman osan takaisin poliisin nopean toiminnan ansiosta.

Oletko joutunut jonkinlaisen huijauksen kohteeksi? Kerro kokemukseni lähettämällä lyhyt kuvaus tapauksesta sekä yhteystietosi osoitteeseen toimitus@maaseuduntulevaisuus.fi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lännen Media: Yksityishenkilöt käyttäneet kaavavalituksia kiristyskeinona, epäilee poliisi

Poliisi kertoo: Tarkkaile näitä merkkejä, jos epäilet, että lähiseudullesi on pesiytynyt järjestäytynyttä rikollisuutta

SDP:n Antti Rinne: "Poliisien määrää pitää lisätä" – odotti kerran itsekin poliisia maaseudulla puolitoista tuntia