Talous

Raisio avasi uudistetun kalanrehutehtaansa

Kalankasvatus on maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon muoto.
Antti Raatikainen
Raision kalanrehutehtaalla valmistetaan rehua muun muassa kirjolohille.

Raisioaquan uudistettu kalanrehutehdas avattiin tänään Raisiossa.

Tehtaaseen tehtiin neljän miljoonan investointi, jonka myötä sen kokonaistuotantokapasiteetti kasvaa kolmanneksella. Samalla tehtaan energiankulutus vähenee 30 prosenttia.

"Kalankasvatus on maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon muoto. Se näkyy kasvavina vientimahdollisuuksina", yhtiö toteaa.

"Tämä on käytännössä investointi koko elinkeinon kotimaiseen tulevaisuuteen. Tehtaamme modernisointi mahdollistaa kalanrehuntuotannon jatkumisen Suomessa tulevaisuudessakin. Se on valtava askel paitsi Raisioaqualle myös koko kotimaiselle kalataloudelle. Sekä tietysti kotimaakunnallemme Varsinais-Suomelle", totesi Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola.

Kalanrehutehdas sijaitsee Raisio-konsernin Raision tehdasalueella, jonne valmistuu pian myös konsernin oma bioenergialaitos. Se otetaan käyttöön asteittain, ja kalanrehutehdaskin tulee käyttämään sitä energianlähteenään.

"Kotimaisuus ja itämerellisyys ovat seikkoja, joita haluamme edistää. Niiden osuus on noussut tuotteissamme edellisten kymmenen vuoden aikana todella merkittävästi", Kantola kertoo.

Kalankasvatuksen suosion kasvu näkyy Raisioaquan mukaan vientinä, mikä oli iso osa tehtaan uudistamispäätöstä. Raisioaqua on tehnyt vuodesta 1989 yhteistyötä venäläisten kalankasvatusyritysten kanssa, joten Venäjä on kasvanut merkittäväksi vientimarkkinaksi.

"Pitkä ja tiivis yhteistyö on tehnyt meistä markkinajohtajan Venäjän kirjolohirehuissa. Olemme logistisesti lähellä Venäjän kirjolohenkasvatusaluetta Karjalaa ja raideleveytemme on sama", Kantola sanoo.

Uusia kasvunäkymiä on yhtiön mukaan Baltiassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Lue lisää

Raisio teki kirjolohesta merkkituotteen

Kirjolohta tuotettiin viime vuonna miljoona kiloa edellisvuotta enemmän – ruokakalan tuotanto kasvoi sekä merellä että sisämaassa

Kirjolohi haastaa pian norjalaisen lohen — Heinolaan rakennetaan jättimäinen kiertovesilaitos

Animalia vaatii kieltämään kalojen tainnuttamisen hiilidioksidilla