Talous

Savon kuulu liköörivalmistaja tuo marjat pitkälti ulkomailta, alkoholin kokonaan

Talous 25.09.2016

Mesimarjat kuopiolainen Lignell&Piispanen ostaa 4H-yhdistyksen kautta.


Pentti Vänskä
Lignell&Piispasen alkoholijuomia valmistava Oy Gust. Ranin yltää ensi vuonna 165 vuoden ikään. Ennen kieltolakiaikoja se oli myös suurimpia tislaamoita Suomessa.

Vahvuutemme on aidoissa marjoissa ja niiden hyödyntämisessä, sanoo kuopiolaisen Lignell&Piispasen vientipäällikkö Antti Hynninen.

Liköörin valmistuksessa marjat voivat liota alkoholissa pisimmillään puolikin vuotta.

Lignell&Piispanen käyttää sekä ulkomaisia että kotimaisia marjoja.

Mansikka ja vadelma ovat pitkälti tuontitavaraa. Kotimaisuus on Hynnisen mukaan tärkeää, mutta suurissa määrissä saatavuus ratkaisee.

Todella tunnettuihin lakka- ja mesimarjalikööreihin marjat kerätään alueelta Oulun molemmin puolin sekä osin Pohjois-Karjalasta.

"Mesimarjaa ostamme niin paljon kuin vain saamme. Ne tulevat 4H-yhdistyksen kautta", Hynninen kertoo.

Perinteikäs, jo vuonna 1852 perustettu yritys oli ennen kieltolakiaikoja Suomen suurimpia tislaamoita, mutta nykyään – EU:n tuomasta valmistuksen vapautumisesta huolimatta – se ei ole palannut tekemään etanolia itse.

Lignell&Piispasen mukaan alkoholi jatkojalostusta varten tulee tällä hetkellä alihankkijoiden kautta EU:n alueelta sekä Yhdysvalloista.

Toiseen suuntaan ulkomaille menee etenkin liköörejä, mutta myös kirkkaita. Lignell&Piispanen on saanut kasvatettua vientiä hurjia prosentteja tänä vuonna.

Lue myös:

Lignell&Piispanen alkoholin vientiasiakkaista: "Ennen ei päästetä pois, ennen kuin ovat ostaneet"

Suomalaisjuomat rymistelevät etenkin Kiinassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit