Selvityksen karu tulos: Neljännes kyläkaupoista lopettamassa lähivuosina - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Selvityksen karu tulos: Neljännes kyläkaupoista lopettamassa lähivuosina

Aukioloaikojen vapauttaminen on heikentänyt kyläkauppojen asemaa. Ministeri Jari Lepän mielestä tarvitaan ratkaisuja kyläkauppojen hupenemisvauhdin hillitsemiseksi.
Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tekemän kyläkauppaselvityksen mukaan neljännes kyläkaupoista on lopettamassa toimintansa viiden vuoden sisällä. Kuvituskuva.

Neljännes kyläkaupoista on lopettamassa toimintansa viiden vuoden sisällä ja yli 40 prosentille kyläkaupoista ei ole tiedossa jatkajaa.

Tiedot ilmenevät Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tekemästä kyläkauppaselvityksestä.

"Kyläkauppojen määrä vähenee huolestuttavalla nopeudella, ja kehityksen hillitsemiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja. Kyläkaupat ovat maaseutualueilla tärkeitä palveluiden tuottajia, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) linjaa ministeriön tiedotteessa.

Aukioloaikojen vapauttaminen oli kyläkaupoille ja muille pienille myymälöille kohtalokasta. Nyt ostoksilla käydään muualla ja kyläkaupoista hankitaan lähinnä täydennystä.

Selvityksen tekijät perustelevat kyläkauppojen heikentynyttä asemaa sillä, että niillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia pitää myymälöitä auki kuten suuremmat toimijat tekevät.

Kyläkaupan liikevaihdon jatkuva pienentyminen voi johtaa negatiiviseen kierteeseen. Lopulta liiketoiminnan tervehdyttäminen saattaa olla jopa mahdotonta.

Kyläkauppa voi parantaa liikevaihtonsa kehitystä laajentamalla palvelutarjontaansa ja luomalla uusia liiketoimintatapoja, selvityksessä todetaan.

Uutta virtaa toimintaan voisi tuoda esimerkiksi apteekkien sivutoimipisteiden perustaminen kyläkauppojen yhteyteen sekä lupa- ja lisenssimaksujen alentaminen.

Jos kyläkaupoilla on laajat mahdollisuudet toimia, ne voivat varmistaa haja-asutusalueiden palveluiden tarjonnan ja saatavuuden, kyläkauppaselvityksen tekijät uskovat.

PTT:n selvitykseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää

Metsät kannattaa laittaa nyt kuntoon

Sijainti määrittää suuresti omakotitalojen hintoja – Espoossa talo maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin Kokemäellä

PTT kannustaa valtiota lisälainanottoon – "VM ja poliitikot ovat vanhojen totuuksien vankeina"

Uusi kokeilu: maaseudun kyläkaupoille jaossa miljoona euroa tukirahaa