Talous

Startup-sijoittajat antavat piutpaut EK-Mattilan palkkapuheille: Enkelirahaa virtaa Suomen kasvuyrityksiin ennätysmäärä

Ulkomaiset bisnesenkelit tuplasivat sijoituksensa suomalaisiin kasvuyrityksiin viime vuonna.
Kimmo Lundén
Pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta ja bisnesenkelisijoittajien verkoston hallituksen puheenjohtaja Torsti Tenhunen uskovat pääomasijoitusten kasvavan tulevinakin vuosina kasvaviin startup-yrityksin.

Suomalaisten aikaisen vaiheen kasvuyritysten saama rahoitus kasvoi jo viidettä vuotta. Suomalaisiin aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin tehtiin viime vuonna uusia sijoituksia 383 miljoonaa euroa, 42 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Rahoitusta sai yli 400 suomalaista kasvuyritystä. Kansainvälinen rahoitus lähes kaksinkertaistui.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen ja bisnesenkelien sijoittajayhdistyksen keräämissä tilastoissa uusiin ennätyksiin nousivat kansainväliset sijoitukset, bisnesenkelit ja joukkorahoitus. Suoria ulkomaisia sijoituksia tehtiin 216 miljoonaa euroa.

Maanantaina julkistetut luvut perustuvat bisnesenkelien sijoittajaverkoston FiBANin jäsenilleen tekemän kyselyn tuloksiin. FiBANilla on 566 hyväksyttyä jäsentä, ja vastausprosentti oli 47. Jäsenistä kaksi kolmesta on sijoittanut varojaan aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin, mediaanisijoituksen ollessa 20 000 euroa.

Fibanin toimitusjohtajan Jan D. Oker-Blomin mukaan työpaikkoja syntyy enkelisijoitusten seurauksena nuoriin kasvuyrityksiin suhteessa enemmän kuin suuryrityksiin:

"Bisnesenkelisijoitukset synnyttivät 1 115 uutta työpaikkaa vuoden 2016 aikana, noin 3,4 työpaikkaa per sijoituskohteena ollut yritys."

Ulkomaiset kasvuyrityksiin ja startupeihin sijoittavat arvostavat suomalaisten kasvuyritysten ideoita ja kilpailukykyä.

Pääomasijoittajien viesti olikin jyrkässä ristiriidassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan ja teleoperaattori Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan Helsingin Sanomien haastattelun kanssa. Mattilan arvion mukaan suomalaisten palkat ovat kilpailukyky- ja työllisyys- ja kasvusopimuksista huolimatta 10–15 prosenttia liian korkeat ja Suomi kilpailukyvyltään jäljessä.

FiBANin hallituksen puheenjohtajan Torsti Tenhusen mukaan startup -yrityksissä verotus ja sääntely huolettavat enemmän kuin palkat. Yrittäjä sijoittaa omaan yritykseensä. Oker-Blom arvioi startup -kentän eroavan suurityksistä myös palkanmaksun osalta: palkat ovat suhteellisen alhaiset.

Ammattiosaajista kilpailtaessa ainut käypä valuutta startupeissa on pääomasijoitusyhdistyksen FVCA:ntoimitusjohtajan Pia Santavirran mukaan optiot. Silloin verokysymykset ratkaisevat.

Myös sijoituksen tuotto ratkaisee. Startup-vaiheen yhtiöt ovat suuririskisiä yrityksiä. Peukalosäännön mukaan puolessa sijoituksista voi menettää koko sijoituspääoman.

Pääomasijoitusyhdistyksen varapuheenjohtaja ja Inventure pääomasijoitusyhtiön toimitusjohtaja Sami Lampinen arvioi startup -sijoitusten arvon voivan hyvin kasvaa yli 500 miljoonaan euroon vuodessa. Kymmenessä vuodessa tämä synnyttäisi viiden miljardin euron pääomat kasvuyrityksille. Tämän päälle valtion Tekes sijoittaa yritysten teknologian kehittämiseen satoja miljoonia euroja.

"Nyt Inventuren portfolioyrityksissä on noin 1 000 työpaikkaa. Viiden vuoden jälkeen toivomme, että ne olisivat kasvattaneet liiketoimintaansa 5 000 työpaikan yrityksiksi", Lampinen kertoo.

Lue lisää

Teleoperaattori Elisa nosti vertailukelpoista liikevoittoaan – myös liikevaihto koheni

Supercell ja sata muuta kasvuyritystä perustivat startup-kentän etujärjestön – tavoite nostaa vienti metsäteollisuuden rinnalle

Suomalaiset startup-yritykset keräsivät viime vuonna lähes miljardi euroa kasvurahoitusta

Ehdotus: Jokaiselle Suomen vastasyntyneelle 300 euron osakesäästötili osana äitiyspakkausta