Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Suomalainen kumina myy myös maustemaana tunnetussa Intiassa – kurkista videolta Riihimäen tehtaalle!

Kotimaisen kuminan aromaattinen maku ja luotettava palvelu ovat nostaneet suomalaisyrityksen menestykseen.
Markku Vuorikari
Trans Farmin Raimo Kolmonen pinoaa kuminaa Intiaan lähtevään konttiin. Riihimäeltä kontti suuntaa ensiksi Vuosaareen, ja noin kuukauden matkan jälkeen se saapuu Intiaan.

Riihimäellä toimiva Trans Farm on kasvanut 25 vuodessa Suomen – ja koko maailman – suurimmaksi kuminan jatkojalostajaksi. Näin kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

"Kumina kasvaa täällä hyvin, ja sitä pystytään kannattavasti viljelemään kilpailukykyiseen hintaan ja laatuun. Kaikkien kasvien kohdallahan ei ole näin", Leppälä kertoo.

Niinpä hän perusti yrityksen Juha Hemmingin kanssa.

Vuonna 2015 sen liikevaihto oli liki viisi miljoonaa, ja voittoa yritys teki miljoonan verran, mikä selviää viime vuoden tilinpäätöstiedoista. Työntekijöitä yrityksellä on 11.

Myynnistä vastaava Hemminki arvioi, että maailman valloitus on onnistunut toimivalla kokonaisuudella: "Meillä on hyvä ja luotettava laatu ja luotettavat toimitukset", Hemminki kertoo.

Hänen mukaansa pitkät ja valoisat kesäyöt luovat suomalaiseen kuminaan aromaattisuutta, joka erottaa sen muista markkinoilla olevista tuotteista.

Trans Farmin kumina viedään pääosin ulkomaille. Yhteensä vientimaita on noin 30, ja niihin kuuluvat esimerkiksi Iran ja Marokko. Suurimmat vientikohteet ovat Eurooppa, Intia ja USA.

Intiassa suosituin mausteena käytettävä kumina on jeera. Trans Farm on kuitenkin onnistunut löytämään omalle tuotteelleen sieltäkin asiakaskunnan.

Trans Farm toimittaa kuminaa erityisesti maustevalmistajille, mutta sitä menee hieman myös lääkekäyttöön. Tuotetta on saatavilla kokonaisena, jauheena ja öljynä.

Kuminaa heille tulee vuosittain miljoonia kiloja. Yritys ei ota koko kuminasatoa kerralla vastaan, vaan viljelijät varastoivat sitä omissa tiloissaan. Näin yritys takaa kuminan saatavuuden vuoden ympäri.

Kuminan käsittely on pitkälle automatisoitu. Se puhdistetaan roskista ja tarvittaessa steriloidaan 150-asteisella höyryllä.

Viljelijöiden kuminaerät pidetään koko käsittelyn ajan erillään. "Äkkiä näyttää, että kumina on kuminaa ja sitä voidaan lähettää valikoimatta asiakkaille. Se ei ole suinkaan niin. Niissä on yllättävän paljon eroja", Leppälä kertoo.

Lue lisää

Trans Farm aikoo tehdä öljyhampulle "kuminat": Haluaa tehdä öljyhampusta maailmanlaajuisen menestystarinan

Hausjärven Oittiin rakentuu superfood-tehdas, jonka pääraaka-aine on öljyhamppu

Kumina-ala laski viime vuodesta – satonäkymät ovat hyvät: "Sää kukinnan aikaan on ollut erittäin hyvä"

Kuminan maailmanvalloitus alkoi kesantovelvoitteesta ja muutamasta merikontillisesta satoa