Talous

Suomalaisjuomat rymistelevät Kiinassa

Lignell&Piispanen tekee savolaishartiavoimin töitä Aasiassa. Suomen suurin eli Altia tähtää alkoholillaan niin länteen kuin itäänkin. Venäjän-vientinsä se on tänä vuonna tuplannut.
Pentti Vänskä
Lignell&Piispanen valmistaa alkoholijuomia kolme vuotta sitten rakennetussa tuotantolaitoksessaan Kuopion Siikarannassa.

Vienti kiinnostaa suomalaisia alkoholivalmistajia, koska kotimarkkinan väki tuntuu juomisessaan saavuttaneen saturaatiopisteen, meikäläisten kulutus ei enää kasva.

Niin länteen kuin itään, kiteyttää Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä yhtiön kiinnostuksen kohteet ulkomailla. Aasiassa konjakki on ollut valtion omistaman yhtiön merkittävin vientijuoma.

"Armenia oli todella iso markkina, kunnes ruplan devalvoitumisen takia se hiljeni voimakkaasti. Venäjällä olemme maan tilanteesta huolimatta onnistuneet kaksinkertaistamaan vientimme tänä vuonna", Tennilä kertoo.

Myös kuopiolainen Lignell&Piispanen on etsinyt ja saanut kasvua Aasiasta. Vientipäällikkö Antti Hynnisen mukaan yritys aloitti siellä vuonna 2012 ihan nollasta, mutta äskettäinkin Kiinaan on taas tehty parit isommat kaupat.

"Aasiassa on rymistelty. Viime vuonna itselläni vierähti siellä kaikkiaan seitsemän viikkoa ja toimitusjohtajalla samat mokomat", Hynninen kertoo.

Altian liikevaihto oli viime vuonna yli 380 miljoonaa euroa. Nyt viennin osuus siitä on muutama prosentti, mutta tavoite on Tennilän mukaan päästä yli viiden prosentin.

Yhdysvaltoja Tennilä luonnehtii todella kilpailluksi alkoholimarkkinaksi, mutta sinnekin on tarkoitus tunkea entistä enemmän.

Lignell&Piispanen tähtää Yhdysvaltoihin muutaman vuoden tähtäimellä. Yrityksen täysin uusi aluevaltaus on Kenia, sinne meni juuri vodkaa ja marjaliköörejä.

"Afrikka on erittäin houkutteleva markkina. Suotta suomalaiset pysyvät poissa, kun monet muut jo ovat siellä", Hynninen sanoo.

Lue myös

Lignell&Piispanen asiakkaista: "Ennen ei päästetä pois, ennen kuin ovat ostaneet"

Savon kuulu liköörivalmistaja tuo marjat pitkälti ulkomailta, alkoholin kokonaan

Kossuohraa viljelevä: "Markkinoinnin junttihuumorista kaikki irti!"

Koskenkorva singahtaa Marks & Spencerin hyllyihin – "maailmanluokan vodka"

Brittiläinen kauppajätti Marks & Spencer Koskenkorvasta: "Kylämaailma kiinnostaa"

Lue lisää

Lignell&Piispanen alkoholin vientiasiakkaista: "Ennen ei päästetä pois, ennen kuin ovat ostaneet"

Altia vie tuhkatkin pesästä–kossuohra päätyy lopuksi viljelijän pellolle tuhkana

Kossuohraa viljelevä: "Markkinoinnin junttihuumorista kaikki irti – videot hienoja"

Koskenkorva singahtaa Marks & Spencerin hyllyihin – "maailmanluokan vodka"