Talous

Suomessa käytetystä energiasta jo puolet uusiutuvaa

Uusiutuvan energian tuotanto kasvoi viime vuonna viisi prosenttia.
Markku Vuorikari
Uusiutuvan energian tuotanto kasvoi etenkin metsäteollisuuden sellutehtaissa, joissa sellun jäteliemi poltetaan energiaksi.

Uusiutuvan energian osuus nousi viime vuonna lähelle 50 prosenttia loppukäytöstä.

”Suomessa tuotetun uusiutuvan osuus on yli 40 prosenttia ja kun otetaan huomioon Ruotsista tuotu vesi- ja tuulivoima, päästään lähelle puolta kulutuksesta”, johtaja Pekka Ripatti energiavirastosta kertoo.

Päästöttömän energian osuus nousee 70 prosenttiin, kun mukaan lasketaan Suomen ja Ruotsin ydinvoima.

Uusiutuvaa energiaa tuotettiin viime vuonna yli 130 terawattituntia (TWh) eli viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten lisääntyi metsäteollisuuden jäteliemillä ja sivutuotteilla tuotettu energia, mikä on yli 60 prosenttia uusiutuvasta energiasta.

Suhteellisesti eniten lisääntyi tuulisähkön tuotanto. Sen osuus sähkön käytöstä oli kuitenkin vain vajaat neljä prosenttia ja koko energiasta alle kaksi prosenttia.

Myös fossiilisen energian käyttö kasvoi vähän. Eniten väheni turpeen käyttö.

Energian kokonaiskulutus kasvoi Energiaviraston mukaan hieman edellisvuodesta noin 300 terawattituntiin.

Suomi käytti sähköä viime vuonna 85,1 terawattituntia (TWh).

Sähkön käyttö kasvoi 3,1 prosenttia, josta puolet selittyi edellisvuotta kylmemmällä säällä.

Sähköstä katettiin nettotuonnilla 22 prosenttia eli enemmän kuin koskaan.

Teollisuuden sähkönkäyttö kasvoi 1,6 prosenttia, vaikka metsäteollisuuden sähkönkäyttö väheni puolitoista prosenttia 19 terawattituntiin. Vielä vuonna 2006 se oli yli 28 TWh. Paljon sähköä kuluttavia kuitupuun hiomoja ja hiertämöjä sekä paperikoneita on suljettu. Sen sijaan energiaylijäämäinen selluntuotanto kasvaa.

Viime vuonna syöttötariffijärjestelmän laitokset tuottivat sähköä metsähakkeella noin kaksi terawattituntia ja tuulivoimalla lähes kolme terawattituntia.

”Suomen sähköjärjestelmä kestää hyvin tällaisen määrän vaihtelevaa tuulisähkön tuotantoa ja vielä sen kasvun yli kaksinkertaiseksi”, ylijohtaja Simo Nurmi energiavirastosta sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistatko ne metsä-äänestykset, jotka jakoivat suomalaismeppien mielipiteet EU-parlamentissa? Näin he äänestivät

"Käymme kuumempana kuin ilmasto" – Tuhannet belgialaiset nuoret jättivät koulun perjantaina välistä ilmastomarssien vuoksi

Tutkija kannustaa viljelijöitä: Energiasta voi tehdä tilalleen uuden tuotantosuunnan