Talous

Tästäkö hanat auki? Suomalainen ympäristöteknologia kiinnostaa kaupungistumisen jatkuessa

Talous 28.08.2017

Elintarvikkeiden viennissä on uusi latu auki Aasiaan ja myös bioenergian osaamiselle on kysyntää, kertoo ulkoministeriön maailmanmarkkinakatsaus.


Kari Salonen
Puhtaan veden ja jäteveden käsittelyn teknologialle on kysyntää, kun kaupungistuminen etenee eri puolilla maailmaa.

Suomella on viennissä enemmän mahdollisuuksia kuin aikoihin, vaikka Venäjän markkina seisoo ja Yhdysvaltojen tilanne on avoin. Tältä näyttää, kun lukee ulkoministeriön ja Team Finland-verkoston kokoamaa Maailman markkinat 2017–2018 -katsausta.

Kaupungistuminen lisää useissa maissa tarvetta varsinkin puhtaille ympäristöratkaisuille: vedelle, jätevesille ja uusiutuvalle energialle.

Mielenkiintoista onkin, että yhä useammin suomalainen vienti on palveluita. Teollisten tuotantohyödykkeiden viennistä on lähes vaivihkaa siirrytty tilanteeseen, jossa palvelutoimialat tuottavat yli puolet Suomen kansantalouteen tulevasta viennin nettotulosta.

Vaikka TTIP-sopimusneuvottelut ovat jäissä EU:n ja Yhdysvaltain välillä, puhtaan teknologian markkinat ovat yksi niistä sektoreista, joka vetää Atlantin takana. Tämä pätee varsinkin Yhdysvaltain länsiosiin.

Nesteen uusiutuvan dieselin esimerkki osoittaa, että Kaliforniassa riittää markkinoita (MT 16.8.). Öljytuotteiden, joihin täysin öljytön dieselkin lasketaan, myynti kasvoi raportin mukaan viime vuonna peräti 112 prosenttia.

Toinen merkittävä mutta haastava kauppakumppani on Kiina. Nykyisellään Kiinaan viedään vielä perinteisesti koneita ja laitteita sekä sellua.

Toisaalta siellä myös näkyy suomalaisen vientirakenteen muutos. Palvelujen vienti on kaksinkertaistunut vuoden 2015 jälkeen, mikä selittyy vain osaksi kiinalaisten noin neljänneksellä lisääntyneellä matkailulla.

Kaupungistuvaa Kiinaa kuten myös useita Kaakkois-Aasian maita kiinnostaa suomalainen osaaminen ilman, veden ja maaperän puhdistamisessa. Biotaloudessa kaupallista potentiaalia on metsäteollisuuden tuotteiden lisäksi elintarvikkeissa, mutta myös muussa kestävässä liiketoiminnassa ja kiertotaloudessa.

Lisäksi Suomi ja Kiina tekevät yhteistyötä digitalisaatiossa sekä terveys- ja koulutussektoreilla.

Vaikka TTIP-sopimus onkin jäissä, EU on sopinut Kanadan kanssa kaupan esteiden helpottamisesta. CETA-sopimus avaa raportin mukaan markkinoita muun muassa arktisessa meriliikenteessä ja energiantuotannossa.

Team Finland -verkosto tukee Kanadassa erityisesti bioenergian ja muun cleantech-alan sekä kaivos- ja meriteollisuuden pk-yrityksiä. Yhtenä esimerkkinä on tarve korvata biotalousketjulla dieseliä pienempien kaupunkien sähkön ja lämmön tuotannossa.

Myös Japanin kanssa neuvotellaan. Siellä markkinoita olisi arktisen osaamisen lisäksi muun muassa metsäteollisuudelle, energiasektorille ja terveydenhuollolle.

Neuvotteluiden aikana on jo edistetty tullien ulkopuolisten kaupanesteiden poistamisessa erityisesti elintarvikkeiden osalta, raportti kertoo. Japanin ja EU:n välisen sääntelyn purkamisesta olisi edelleen eniten hyötyä elintarvikesektorille sekä puurakentamiselle.

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti näyttää nyt oleellisesti valoisammalta kuin vuosi sitten. Pää on saatu auki Kiinaan sianlihassa sekä myös kaurassa.

Suomen hyvä maine ja todennettu elintarviketurvallisuus ovat vastaavasti edistäneet esimerkiksi siipikarjanlihan lupaprosessia Etelä-Koreassa.

Raportista ilmenee erityisesti Kaakkois-Aasian talouden kasvu. Asean-maiden talouskasvu on ollut tällä vuosikymmenellä keskimäärin kuusi prosenttia vuodessa, mikä tekee siitä yhden maailman tärkeimmän talouskasvun moottorin.

Maailman markkinat 2017–2018 -raportti on ladattavissa ulkoministeriön julkaisuista.

Lue myös:

Kiinan vienti pitää sahat vauhdissa

HSY erottaa ravinteita jätevedestä

Nesteen uusiutuva diesel myy hyvin - samaa teknologiaa käytetään muovia korvaavan materiaalin valmistukseen

Pöyryn johtaja peräänkuuluttaa kunnianhimoa julkisiin hankintoihin - toimisivat näytteinä osaamisesta viennissä

Suomalainen superjuoma lähtee maailmanvalloitukseen - sisältää kauraa ja mustikkaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit