Talous

Taito Heiskanen tuottaa it-palveluita ja hunajaa – "Sujuva etätyö on ollut mahdollista vasta 2–3 vuotta"

Etätyö on arki­päivää useissa yrityksissä. ”Sujuvasti se on ollut mahdollista vasta 2–3 vuotta”, sanoo yrittäjä Taito Heiskanen.
Kari Salonen
Taito Heiskanen pitää sen verran mehiläisiä, että ehtii hoitaa ne muun työn ohella. Tällä hetkellä pesiä on noin 100. Tietovirran konttorilla Kouvolan Valkealassa hän käy kerran viikossa.

”Harvinainen tilanne, että kaksi henkeä on konttorilla. Työ on enimmäkseen asiakkaiden luona. Tietysti etänäkin tehdään etenkin palvelinten ylläpitoa”, Taito Heiskanen selittää työpöytänsä ääreltä.

Heiskanen kertoo yrityksensä Tietovirran tarjoavan pk-yrityksille ”ulkoistetun atk-osaston” – täältä saa tukea niin ohjelmistojen kuin laitteidenkin hankintaan sekä ylläpitopalvelut. Syvällisintä osaamista löytyy Linux-pohjaisissa järjestelmissä.

Kouvolassa työskentelee kolme henkeä, Heiskanen enimmäkseen kotonaan Vääksyssä ja lisäksi Sievissä on yksi. Sieviin sijoittuminen johtuu suurimmasta asiakkaasta, suunnittelutoimisto RD Velhosta. Sopivasti myös yksi Tietovirran työntekijä oli halukas paluumuuttamaan Sieviin.

”Se oli sekä heidän että meidän intressi.”

Etätyö on arkipäiväinen välttämättömyys sekä omasssa yrityksessä että monilla asiakkailla.

”Sujuva etätyö on ollut oikeasti mahdollista vasta 2–3 viime vuotta. Kuituyhteydet ja niiden saatavuus on ratkaisevan tärkeää.”

Mobiililiittymä tai peruslaaja­kaista riittävät kyllä useimmille kuluttajille, mutta yritysten tarpeet ovat vaativammat. Tyypillisesti tarvitaan vakaa, kymmenien megojen yhteys molempiin suuntiin.

”Ei se riitä että siellä on kahdeksan megaa ulos ja yksi mega sisään. Etätyöpisteessä saattaa olla yhtä aikaa 3–4 käyttäjää samassa sovelluksessa. Jokaisella pitää olla palvelimelle yhtä hyvä tietoliikenneyhteys.”

”Omatkin tietojärjestelmämme on rakennettu siten, ettei työskentely ole sidottu paikkaan millään tavalla.”

Joustavuus sijainnin suhteen mahdollistaa osaltaan myös yrityksen toisen toimialan, hunajan tuotannon. Kouvolan konttorilla Heiskanen käy vain kerran viikossa.

Taito Heiskanen

Asuinpaikka: Vääksy, Asikkala

Ikä: 61

Millä ja missä luet MT:tä? Kotona, ihan paperilehtenä pöydän ääressä.

Mitä teet lehdelle lukemisen jälkeen? Se menee paperin- kierrätykseen.

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? Lehden nimestä huolimatta MT käsittelee yhteis­kunnallisia asioita laajasti. Ei ole oikein mitään semmoista, joka tökkii. Koneliitteet ohitan, mutta nekin ovat joillekin ammattilaisille tärkeitä.

Lue myös:

Mehiläishoidossa olisi tehostamisen varaa: pesät vaa'an päälle ja anturit sisään

Tämä sovellus voi puolittaa pienyrittäjän pankkikulut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yhteistyöskentelytila on maaseudun mahdollisuus

Monipaikkaisuus, elämyksellisyys ja työn murros voivat elävöittää maaseutua

Mikko Kärnä: Suomalainen maaseutukeskustelu saa älykkäätkin ihmiset käyttäytymään typerästi