Talous

Takka helpottaa kansallista huoltovarmuutta

Talous 04.01.2017

Säästöä tulee 15, mutta voisi tulla 50 prosenttiakin. Motiva antaa lämmitysvinkit pakkasille.


Markku Vuorikari
Puut kannattaa tuoda sisälle vähintään vuorokautta ennen lämmittämistä ja huoneiden väliovet pitää auki, jotta takasta saadaan paras hyöty.

Takan lämmössä on kiva viettää aikaa, mutta samalla voi säästää rahaa ja helpottaa jopa kansallista huoltovarmuutta.

Takkavalmistaja Tulikivi muistuttaa, että takan avulla voi tasata kovien pakkasten aikaan sattuvia energian kulutuspiikkejä, joissa kulutus ylittää herkästi tuotantomäärät. Viime talven kovimmilla pakkasilla Suomen sähköhuolto joutui äärirajoille, lähes kolmannes sähköstä jouduttiin tuomaan ja huoltovarmuusneuvosto esitti huolensa sähkön riittävyydestä Suomessa, yritys muistuttaa.

Varaavan takan saa luovuttamaan säteilylämpöä 1–1,5 vuorokaudeksi parilla sylillisellä puita, jolloin asunnon lämpötilaa voi laskea ja muuta lämmitystä vähentää. Takka on hyvä lämmönlähde myös sähkökatkojen aikana.

Takan avulla kotitaloudet voisivat leikata jopa puolet lämmityslaskustaan, kun nykyisin säästöä tulee keskimäärin 15 prosenttia eli 1 700 kilowattituntia lämmityskaudella.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on laskenut, että jos passiivitalossa tuotetaan varaavalla takalla puolet lämmöntarpeesta, polttopuuta kuluu 2,3 pinokuutiometriä vuodessa. Vanhassa peruskorjaamattomassa rakennuksessa varaavalla takalla voi tuottaa 57 prosenttia lämpöenergiasta, jolloin polttopuuta kuluu 14,1 pinokuutiometriä.

Motiva muistuttaa, että kulutushuipun terävimmän kärjen voi taittaa helposti pienillä nikseillä.

Omakotitalon aputiloilla eli tuulikaapissa, varastossa ja autotallissa lämpötilan voi alentaa 7–12 asteeseen, ja asuinhuoneidenkin lämpötiloja laskea.

Asiantuntija Sami Seuna kehottaa tarkkailemaan rakennukseen tulevan vesijohdon läpivientipaikan ja vesimittaritilan lämpötiloja ja suojaamaan ne varsinkin vanhassa talossa paikallisella lisälämmittimellä. Vesijohdon päälle voi kiertää sulanapitokaapelia ja solumuovieristettä.

Motivan mukaan varaavan takan tai leivinuunin säännöllinen lämmitys voi korvata vuositasolla kolmanneksen kokonaisenergiankulutuksesta. Polttopuut kannattaa tuoda sisään muutama päivä ennen polttoa ja huoneiden väliovet pitää auki, jotta lämpö kiertää tasaisesti asunnossa.

Uusimmat ilmalämpöpumput toimivat parhaimmillaan jopa 30 pakkasasteessa. Suljettua laitetta ei kannata käynnistää ennen kuin lämpötila on noussut kymmeneen miinusasteeseen.

"Ilmalämpöpumpun energiatehokkuudesta kannattaa huolehtia imuroimalla säännöllisesti sisäyksikön suodattimet ja varovasti harjaamalla ulkoyksiköstä siihen kertynyt jää ja lumi", Seuna neuvoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit