Talous

THL:ltä tietovuoto: 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriokokeen tulokset verkkoon

Laitoksen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.
THL kuuli tietovuodosta tietosuojavaltuutetulta elokuussa. LEHTIKUVA / Jarno Mela

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) on vuotanut verkkoon 6 000:n ihmisen nimi, henkilötunnus ja heiltä otetun yhden laboratoriokokeen tulokset, laitos kertoo.

THL sai tiedon tapahtuneesta tietosuojavaltuutetulta, jonka jälkeen elokuussa tiedot poistettiin kahdesta verkkopalvelusta heti.

Laitoksen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe henkilötietojen käsittelyssä.

Virhe tapahtui, kun henkilö erehdyksessä käytti henkilötietoja sisältävää aineistoa laatiessaan esitysmateriaalia raportointia varten.

Verkkoon vuotanut laboratoriokoetulos kertoo bakteerin kyvystä vastustaa antibioottilääkettä. Verkkoon vuotaneiden tietojen mukana ei ollut osoitteita eikä sairauskertomuksia.

Tietovuodon kohteille on lähetetty eilen kirje, jossa THL kertoo tapahtuneesta ja esittää anteeksipyynnön. Kirjeessä ohjeistetaan seuraamaan varotoimenpiteenä omia lasku-, luotto- ja pankkikorttitietojaan.

THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kertoo THL:n ottavan vastuun tapahtumasta.

"Pyydän anteeksi sitä, että luottamuksellisia tietoja on päätynyt verkkoon, ja tästä aiheutuvaa huolta tietovuodon kohteille", Eskola sanoo.

"Suhtaudumme tietoturvallisuuteen erittäin vakavasti, ja tarkistamme siihen liittyvät sisäiset prosessimme, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan jatkossa, hän lisää.

THL kertoo, ettei se voi tietosuojasyistä kertoa tapauksen tarkempia yksityiskohtia. Se kuitenkin ilmoittaa tekevänsä kaikkensa, ettei tapahtuneesta aiheudu haittaa kyseisille henkilöille ja ettei vastaavaa tapahdu jatkossa.

Laitoksen tiedossa ei ole, että kukaan olisi käyttänyt verkosta löydettävissä olleita tietoja väärin.

Lue lisää

Kaupparekisterin tietopalvelusta vuoti vian vuoksi jopa ihmisten passikopioita

STT:n tiedot: Viranomaisilla on epäilty tietovuototutkinnassa – liittyy Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisointiin

Verottaja hiipii paratiisiin

Finnwatch yrittää paljastaa veronkiertoa tarjoavat suomalaisyritykset