Talous

Kiina ostaa Eurooppaa pala kerrallaan – Suomi ostoskorin suosikki

Kiinan ote maailmankaupasta kasvaa. Elinkeinoelämän EK:n EU- ja kauppapolitiikka -vastuualueesta vastaava Taneli Lahti arvioi EU:n osuuden maailmantaloudesta laskevan 10 prosenttiin – jos olemme onnekkaita.
PasiLeino
Eurooppa tunnetaan maailmalla "lifestylen supervaltana". Kauppakeskuksissaan aasialaiset haluavat ostaa eurooppalaisia brändituotteita suklaasta Pradaan. Taneli Lahden mukaan vähän pidemmällä aikajaksolla Euroopan pärjäämisen kilpailussa ratkaisevat vain riittävät investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen.

Kaupan esteet kasvavat, kun keskinäinen kuri pettää. Kiina on uutena ja kasvava pelurina saanut muun maailman puolustusasemiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n EU- ja kauppapolitiikka -vastuualueesta vastaava Taneli Lahti kuvaa kehitystä, jossa vuosikymmeniä jatkunut vapaakaupan vahvistuminen on varsinkin 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen johtanut protektionismin eli kaupan esteiden kasvuun.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Tavoitteena kaksi kiloa – Kiina pyrkii kolmanneksi valtioksi, joka on tuonut Kuusta maaperänäytteitä

Euroopan unionilla on näytön paikka

Suomalaiset antaisivat EU:lle lisää valtaa koronakriisien kaltaisissa tilanteissa – mutta eivät antaisi sitä varten lisää rahaa unioniin

Unkarin Orban perustelee nyt EU:n budjetin ja elpymispaketin tyrmäämistä maahanmuuttokysymyksellä