Talous

ASF-alueelta saapuva eläinkuljetusauto voi tuoda afrikkalaisen sikaruton Suomeen – ratkaisevaa on, missä käytössä auto on ollut ASF-maassa ja missä se käy Suomessa

Afrikkalainen sikarutto ASF levisi Liettuaan vuonna 2014. Suomessa tautia ei ole todettu koskaan. Onko olemassa riski, että ASF tulee Suomeen liettualaisen eläinkuljetusauton tuomana?
Esko Keski-Vähälä
Liettualaiset eläinkuljetusautot vievät sinikettuja Kokkolassa sijaitsevalta turkistarhalta Helsinki-Vantaan lentoasemalle, josta eläimet kuljetetaan rahtikoneella Kiinaan. Torstaina autot odottelivat pääsyä tarhalle kokkolalaisella huoltoasemalla.

"Ratkaisevaa on, missä käytössä kuljetusauto on ollut ASF-alueella. Samalla tavalla ratkaisevaa on, mihin ASF-alueelta tuleva auto Suomessa ajaa", sanoo ylitarkastaja Hanna Lounela Ruokavirastosta.

Riski afrikkalaisen sikaruton leviämiseen on suuri, jos auto tulee suomalaiselle sikatilalle liettualaiselta sikatilalta, jonka eläimissä ASF-virus on.

Riski on paljon pienempi, jos auto ei käy suomalaisella sikatilalla.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Sitran Jyrki Katainen Vastaamon potilastietomurrosta: "Kriisi alleviivaa reilun datatalouden tarpeen Suomessa"

Aloittava Ilmastorahasto saa 300 miljoonan euron huomenlahjan valtion budjetista

Jaana Tuominen on nousemassa EK:n hallituksen puheenjohtajaksi

Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt edelleen: "Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin"