Talous

Tuottajat toivat maaseudun Salon iltatorille

Talous 31.07.2017

Tapahtuma lisää kotimaisen ruuan kysyntää, Salon seudun tuottajat arvioivat.


Kari Salonen
Simo Larmo esitteli Birkkalan tilan spelttivehnätuotteita.
Simo Larmo esitteli Birkkalan tilan spelttivehnätuotteita.
Kari Salonen
Puutarha Siimes esitteli iltatorilla tämänvuotista yrttisatoa.
Puutarha Siimes esitteli iltatorilla tämänvuotista yrttisatoa.
Kari Salonen
Hereford-lihakarjan kasvattaja Henrik Jensen (oik.) valisti Aarre Kanthia (vas.) ja Arto Nurmea Inkereen kartanon toiminnasta.
Hereford-lihakarjan kasvattaja Henrik Jensen (oik.) valisti Aarre Kanthia (vas.) ja Arto Nurmea Inkereen kartanon toiminnasta.
Kari Salonen
Suomalaiset suosivat yhä enemmän kotimaisia vihanneksia.
Suomalaiset suosivat yhä enemmän kotimaisia vihanneksia.
Kari Salonen
Paula Achrénin omenatilan siiderit herättivät kiinnostusta.
Paula Achrénin omenatilan siiderit herättivät kiinnostusta.

"Täällä maaseutu ja kuluttajat kohtaavat", tiivisti Kuusjoen tuottajayhdistyksen sihteeri Sanna Mäki Salon iltatorilla viime torstaina.

Mäen mukaan tapahtuma on tuottajille tilaisuus kertoa kotimaisesta ruuasta ja maaseudusta. Näin ihmiset saavat nähdä miten paljon maataloustuotantoa lähialueilla on.

Tuottajista Inkeren kartanon karjatila, Birkkalan tila, Ohrakasken marjatila, Paula Achrénin omenatila, Yli-Jaman juurikastila, Mikkolan lammastila, Wanhatuvan Ankkala, Paijan tila, Pohjolan marjatila, Kuiron leipomo sekä Karviaisten Tila saivat edustajansa ja tuotteensa paikalle.

Kuiron leipomon esittelyyn kuului erityinen leivän leikkaaminen, jossa esiteltävistä leivistä leikattiin tuottajan osuutta vastaava viipale, joka jaettiin kuluttajille. Tarkoitus oli näyttää millainen osuus ruuantuottajille jää kaiken tuotantoprosessin jälkeen.

Mäen mukaan tuottajat paitsi esittelivät tuotteitaan, myös neuvoivat ihmisiä, mistä niitä saa. Tuotteiden valikoima oli kirjava, mutta aivan erityisesti oli haettu sellaisia, jotka ovat juuri nyt kuluttajien suosiossa. Härkäpapu on noussut trendiruuaksi.

"Salossa ihmiset ovat ottaneet kotimaisen ruuan omakseen, ehkä tämän tilaisuuden ansiosta", hän arvioi.

Mäen mukaan Iltatori on hyvin suosittu tapahtuma, mistä myös tuottajayhdistys saa osansa. Osallistujia on joka vuosi useita tuhansia. Ennen varsinaista toripäivää Mäki kertoi saaneensa yhteydenottoja, joissa oli tiedusteltu tuottajien osallistumista.

"Tämä on aina yhtä positiivinen yllätys."

Mäki kertoo toriesittelyn suunnittelun olevan pitkällinen prosessi. Suunnittelu aloitetaan jo marraskuussa.

"Se lähtee artistivalinnoista ja teeman miettimisestä. Palavereissa istutaan paljon. Kun yksi tapahtuma loppuu, toisen suunnittelu alkaa."

Tapahtumaan pyritään joka vuosi tuomaan jotain uutta. Tämän vuoden teemana olivat nuoret, mikä näkyi artistivalinnassa: Ellinoora saapui illalla viihdyttämään toriyleisöä.

Suomusjärveläisen Birkkalan tilan Simo Larmon mukaan tapahtumaan on aina mieluisaa tulla, sillä tuottaja saa näin olla suoraan tekemisissä asiakkaan kanssa.

"Salo on siitä hyvä, että ihmiset tukevat paikallista ruuantuotantoa", hän kehui.

Larmo kertoi Birkkalan tilan tuottaneen spelttivehnä-tuotteita jo 20 vuotta. Suurin osa tuotteista menee myyntiin kauppoihin, mutta myös ravintolohin ja leipomoihin.

Ravintolat ovat ottaneet hänen mukaansa ottaneet speltin hyvin käyttöön.

"Spelttihelmi on kotimainen vaihtoehto riisille."

Angelniemeläisen Paulan puutarha -omenatilan Paula Achrén osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

Hän piti tärkeänä maataloustuotannon tuomista kuluttajien tietoisuuteen.

"Haluamme tuoda esille alkutuotantoa ja sitä, millaista kaupan tiskin takana on: mitä tapahtuu, ennen kuin tuote on kaupassa."

Achrénin mukaan omenatilan pääsääntöiset tuotteet ovat irto-omenat ja mehut. Uutena tuotteena ovat siiderit.

"Viime syksynä aloitettiin tekeminen. Menekki yllätti, kaikki meni."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT