Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Talous

Tuottajat toivat maaseudun Salon iltatorille

Tapahtuma lisää kotimaisen ruuan kysyntää, Salon seudun tuottajat arvioivat.
Kari Salonen
Simo Larmo esitteli Birkkalan tilan spelttivehnätuotteita.

"Täällä maaseutu ja kuluttajat kohtaavat", tiivisti Kuusjoen tuottajayhdistyksen sihteeri Sanna Mäki Salon iltatorilla viime torstaina.

Mäen mukaan tapahtuma on tuottajille tilaisuus kertoa kotimaisesta ruuasta ja maaseudusta. Näin ihmiset saavat nähdä miten paljon maataloustuotantoa lähialueilla on.

Tuottajista Inkeren kartanon karjatila, Birkkalan tila, Ohrakasken marjatila, Paula Achrénin omenatila, Yli-Jaman juurikastila, Mikkolan lammastila, Wanhatuvan Ankkala, Paijan tila, Pohjolan marjatila, Kuiron leipomo sekä Karviaisten Tila saivat edustajansa ja tuotteensa paikalle.

Kuiron leipomon esittelyyn kuului erityinen leivän leikkaaminen, jossa esiteltävistä leivistä leikattiin tuottajan osuutta vastaava viipale, joka jaettiin kuluttajille. Tarkoitus oli näyttää millainen osuus ruuantuottajille jää kaiken tuotantoprosessin jälkeen.

Mäen mukaan tuottajat paitsi esittelivät tuotteitaan, myös neuvoivat ihmisiä, mistä niitä saa. Tuotteiden valikoima oli kirjava, mutta aivan erityisesti oli haettu sellaisia, jotka ovat juuri nyt kuluttajien suosiossa. Härkäpapu on noussut trendiruuaksi.

"Salossa ihmiset ovat ottaneet kotimaisen ruuan omakseen, ehkä tämän tilaisuuden ansiosta", hän arvioi.

Mäen mukaan Iltatori on hyvin suosittu tapahtuma, mistä myös tuottajayhdistys saa osansa. Osallistujia on joka vuosi useita tuhansia. Ennen varsinaista toripäivää Mäki kertoi saaneensa yhteydenottoja, joissa oli tiedusteltu tuottajien osallistumista.

"Tämä on aina yhtä positiivinen yllätys."

Mäki kertoo toriesittelyn suunnittelun olevan pitkällinen prosessi. Suunnittelu aloitetaan jo marraskuussa.

"Se lähtee artistivalinnoista ja teeman miettimisestä. Palavereissa istutaan paljon. Kun yksi tapahtuma loppuu, toisen suunnittelu alkaa."

Tapahtumaan pyritään joka vuosi tuomaan jotain uutta. Tämän vuoden teemana olivat nuoret, mikä näkyi artistivalinnassa: Ellinoora saapui illalla viihdyttämään toriyleisöä.

Suomusjärveläisen Birkkalan tilan Simo Larmon mukaan tapahtumaan on aina mieluisaa tulla, sillä tuottaja saa näin olla suoraan tekemisissä asiakkaan kanssa.

"Salo on siitä hyvä, että ihmiset tukevat paikallista ruuantuotantoa", hän kehui.

Larmo kertoi Birkkalan tilan tuottaneen spelttivehnä-tuotteita jo 20 vuotta. Suurin osa tuotteista menee myyntiin kauppoihin, mutta myös ravintolohin ja leipomoihin.

Ravintolat ovat ottaneet hänen mukaansa ottaneet speltin hyvin käyttöön.

"Spelttihelmi on kotimainen vaihtoehto riisille."

Angelniemeläisen Paulan puutarha -omenatilan Paula Achrén osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

Hän piti tärkeänä maataloustuotannon tuomista kuluttajien tietoisuuteen.

"Haluamme tuoda esille alkutuotantoa ja sitä, millaista kaupan tiskin takana on: mitä tapahtuu, ennen kuin tuote on kaupassa."

Achrénin mukaan omenatilan pääsääntöiset tuotteet ovat irto-omenat ja mehut. Uutena tuotteena ovat siiderit.

"Viime syksynä aloitettiin tekeminen. Menekki yllätti, kaikki meni."

Lue lisää

Joutuuko lähiruoka alueuudistuksen uhriksi?

Mikkelin kaupunki aikoo tarjoilla tilaisuuksissaan jatkossa vain kotimaista ruokaa – lisäksi kertakäyttöastiat kiellettäisiin

Suomi virittelee vihreää yhteistyötä Yhdysvaltojen osavaltioiden kanssa – Minnesotan johto tapasi viime viikolla Suomen presidentin ja neljä ministeriä

Yle uutiset: Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella