Talous

Tuulivoiman omistus 90-prosenttisesti kotimaassa

Eniten tuulivoimatuotantoa on Pohjois-Pohjanmaalla.
Jaana Kankaanpää
Tuulivoimahankkeet ovat keskittyneet lähinnä rannikon tuntumaan.

Vuoden 2015 tuulivoimatilaston tietojen perusteella 90 prosenttia tuulivoimahankkeista on suomalaisomistuksessa. Eniten tuulivoimaa on rakennettu Pohjois-Pohjanmaalle, Lappiin ja Satakuntaan, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistys.

Pääosin hankkeet ovat keskittyneet rannikon tuntumaan, jossa tuuli on tasainen ja riittävän voimakas ympäri vuoden. Yhdistyksen mukaan teknologian kehitys ja voimaloiden suuremmat tornikorkeudet tekevät tuulivoimatuotannon mahdolliseksi myös sisämaassa.

Lähes kaikki Suomeen rakennetut voimalat ovat eurooppalaista alkuperää, ja eniten niitä on toimittanut tanskalainen Vestas. Toiseksi eniten niitä on tuonut saksalainen Nordex ja kolmanneksi eniten espanjalainen Gamesa.

Yhdistyksen mukaan Suomeen rakennetuista tuulivoimaloista noin puolet on teholtaan 2–3 megawatin voimaloita ja alle kymmenesosa yli neljän megawatin voimaloita. Ne ovat myös melko uutta teknologiaa.

”Rakentaminen käynnistyi Suomessa verrattain myöhään, joten pääsimme suoraan hyödyntämään teknologian kehitystä ja uusimman sukupolven voimaloita", Teknologiateollisuuden Tuulivoima-alan toimittajat -toimialaryhmän puheenjohtaja Teijo Kärnä kertoo.

Uusimman sukupolven voimaloiden tuotekehittelyssä on otettu huomioon esimerkiksi äänimaailman hallinta sekä sähköntuotanto arktisissa olosuhteissa, Kärnä selventää.

Lue lisää

Tutkitaan tuuli- voiman haitat ensin

Paliskunnat vaativat: Tuulivoimalat eivät saa häiritä poronhoitoa

Tuulivoimala saa pyöriä koulun lähellä vain öisin

Kauppalehti: Tuulivoimalupia haetaan nyt kiihkeästi