Talous

Tuulivoimayhdistys: Tuulivoima ei sekoita sähkömarkkinaa

Talous 06.02.2017

Tuulivoimayhdistyksen mukaan suomalaisen tuulivoiman saama tuki ja Suomen tekemät tukipäätökset vaikuttavat pohjoismaisen sähkömarkkinan sähkönhintaan hyvin rajallisesti.


Pekka Fali
Tuulivoimaloille maksettava syöttötariffi on herättänyt vilkasta keskustelua.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan Suomessa tuulivoimaloille maksettava syöttötariffi ei sekoita Pohjoismaista sähkömarkkinaa.

"Tuulivoima laskee kyllä sähkön hintaa, sillä tuulivoiman muuttuvat kustannukset ovat hyvin matalat. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla muun muassa Ruotsiin rakennettavalla suurella määrällä tuulivoimaa on Suomeen rakennettua tuulivoimakapasiteettia suurempi vaikutus sähkönmarkkinahintaan", tuulivoimayhdistyksen tiedottaja Anna Tiihonen sanoo.

Tiihonen vastaa MT:n toimittajan Kimmo Lundénin perjantain verkkokolumniin, jossa Lundén analysoi ylisuuren tuulivoimatuen sekoittaneen pohjoismaiset sähkömarkkinat.

"Suomalaisen tuulivoiman saama tuki ja Suomen tekemät tukipäätökset vaikuttavat pohjoismaisen sähkömarkkinan sähkönhintaan hyvin rajallisesti. Maat kuten Ruotsi ja Saksa haluavat puhdasta energiantuotantoa ja tukevat sen tuotantoa. Nämä maat myös tarjoavat markkinalle kymmen- jopa tuhatkertaisesti enemmän tuulivoimaa kuin Suomi", Tiihonen jatkaa.

Tiihosen mukaan sähkömarkkinat ovat murroksessa, mutta kyse on laajemmasta ilmiöstä, kuin tuulivoiman tukemisesta.

"Suomi voi jättää uusiutuvan energian tukemisen, mutta putoaa samalla auttamatta kehityksen kelkasta ja menettää mahdollisuuden saada osansa uusiutuvan energian miljardimarkkinoista."

Lue Kimmo Lundénin kommentti:

Kommentti: Tuulivoima sekoitti sähkömarkkinat, lepakoiden osuutta vasta selvitetään

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT