Talous

Tuuliwatilla on nolla työntekijää ja omintakeinen verotus - toimitusjohtaja kertoo, mistä on kyse

Merkittävä yritystukien saaja, tuulivoimayhtiö Tuuliwatti Oy on niin sanotun Mankala-periaatteen piirissä.Verot pitää maksaa, mutta vasta siinä vaiheessa kun osakkaat myyvät sähköä eteenpäin tai käyttävät sitä itse.
Jaana Kankaanpää
Tuulivoimalle maksettavat tuet sekä tuulivoimayhtiöiden verotus- ja henkilöstöjärjestelyt ovat viime päivinä herättäneet keskustelua.

Metsänhoitaja Hannu Heinonen kirjoitti MT:n mielipidekirjoituksessaan (24.10.), ettei tuulivoimayhtiö Tuuliwatilla ole yhtään työntekijää eikä se ole maksanut lainkaan veroja.

Sekä työntekijöiden puuttuminen että erikoinen verotus liittyvät samaan asiaan: Tuuliwatti on niin sanotun Mankala-periaatteen pohjalta muodostettu voittoa tuottamaton osakeyhtiö, jonka omistavat St1 sekä S-ryhmän alainen S-Voima.

”Yrityksen kotimaiset omistajat maksavat veronsa tuloksesta omien yhtiöidensä verotuksessa Suomeen”, Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen vastaa.

Mankala-periaatteella toimivat yhtiöt eivät välttämättä joudu maksamaan veroja, sillä ne luetaan voittoa tuottamattomiksi yhtiöiksi.

Verot on kuitenkin maksettava viimeistään siinä vaiheessa, kun osakkaat myyvät sähkön edelleen markkinoille tai käyttävät sitä omassa tuotannossaan.

Mankala-järjestelyssä osakeyhtiön osakkaat rahoittavat laitoksen rakentamisen ja ylläpidon. Vastavuoroisesti ne saavat rakennetusta laitoksesta sähköä omakustannushintaan.

”Työntekijät ovat S-ryhmän tai St1:n palveluksessa. Osakkaat veloittavat työpanoksen Tuuliwatti Oy:ltä”, St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen täsmentää.

Tuuliwatti Oy sai viime vuonna yritystukia peräti 57 miljoonaa euroa.

Mankala-järjestely on yleinen energia-alalla

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa, että Mankala-järjestely on yleinen energia-alalla.

”On tyypillistä, että operatiivinen toiminta on järjestetty näin. On vain muodollinen toimitusjohtaja ja osakas hoitaa sähkökaupan”, Leskelä toteaa.

”Ulkopuolinen rahoittaja näkee paljon pääomia sitovassa hankkeessa Mankala-järjestelyn yleensä vähempiriskisenä, kun mukana on useampi sijoittaja kantamassa vastuuta.”

Tuuliwatti Oy on takonut viime vuosina kovaa tulosta.

Vuonna 2014 sen liikevaihto oli 39,32 miljoonaa euroa ja nettotulos 21,34 miljoonaa euroa.

Vuonna 2015 liikevaihdon suuruus oli jo 70,2 miljoonaa euroa ja nettotuloksen 32,08 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2014 vuoteen 2015 liikevaihdon muutos on ollut 78,5 prosenttia.

Lue lisää

Monopoli edellyttää tiukkaa valvontaa

Metsäteollisuudessa on tapahtunut energiamuutos

Osuuskauppa Arinalla ennätystulos – työntekijöille on maksettu vuoden alusta tulospalkkiota kuukausittain

Yritystuet maksavat itsensä takaisin