Talous

Valvontakamerat pakollisiksi Ison-Britannian teurastamoihin – eläinrääkkäyslaki tehovalvontaan

Talous 12.08.2017

Suomessa teurastamojen valvontakamerat eivät ole pakollisia.


Markku Vuorikari
Iso-Britannia haluaa todistaa kuluttajille ruuanvalmistuksensa olevan korkealaatuista.

Ison-Britannian ympäristöministeri Michael Gove kertoi perjantaina hallituksen asettavan valvontakamerat pakollisiksi kaikissa Englannissa sijaitsevissa teurastamoissa.

Päätöksestä raportoivat Guardian-sanomalehti ja The Mirror. Suomessa uutista siteerasi Iltalehti.

Asetus on osa konservatiivipuolueen vaalilupausta parantaa kotieläinten elinoloja. Hallitus haluaa valvoa eläinrääkkäyksen vastaisia lakeja.

"Eläinten hyvinvointisäädöksemme ovat yksi tiukimmista maailmassa ja haluamme edelleen vahvistaa statustamme tältä osin maailman johtavana maana", ministeri Gove perusteli asetusta.

Toimenpide liittyy myös Ison-Britannian EU-erovalmisteluihin. Britit haluavat todistaa kuluttajille eri puolilla maailmaa, että brittiläinen ruoka tuotetaan laadukkaasti.

Ministerin mukaan asetus antaa estottoman katseluoikeuden kaikille asiaa virallisesti valvoville tahoille ja eläinlääkäreille.

Hallitus aikoo myös päivittää kotieläinten hoitoa ja hyvinvointia koskevat säännöt vastaamaan teknologista ja lääketieteellistä kehitystä.

Eläinoikeusaktivistit ovat vaatineet valvontakameroiden asettamista jo vuosia. Myös Britannian kotieläinten hyvinvointikomitea, eläinlääkärien ammattijärjestö ja elintarviketurvallisuusvirasto ovat tukeneet liikettä.

Suomessa valvontakamerat eivät ole pakollisia teurastamoissa.

Iltalehden mukaan HKScan asensi valvontajärjestelmät teurastamoihinsa viime vuonna salaa kuvattujen videoiden paljastettua eläinten julman ja välinpitämättömän kohtelun. Kuvamateriaalia kuitenkin katsotaan ainoastaan, jos teurastamoa on syytä epäillä eläinrääkkäyksestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit