Talous

Viron valtionyhtiö Eesti Energia tunkee Suomen ja Ruotsin sähkömarkkinoille

Talous 22.09.2017

”Parin vuoden sisällä haluamme olla merkittävän kokoinen toimija Suomessa.”


Jarkko Sirkia
Ville Pentti ja Eesti Energia ryhtyvät ensi vuoden alussa houkuttelemaan suomalaisia sähköasiakkaikseen.

Viron valtiollinen sähköyhtiö Eesti Energia aloittaa myyjänä Suomen sähkön kuluttajamarkkinoilla tammikuun alussa.

Eesti Energia on perustanut Suomeen tytäryhtiön, Enefit Oy:n, jonka toimitusjohtaja Ville Pentti on toistaiseksi yrityksen ainoa työntekijä.

Suomessa yhtiö aikoo panostaa erityisesti digitaalisuuteen ja sähkönkulutuksen mobiileihin seurantapalveluihin älypuhelimella.

”Oman kulutuksen säädöllä ja spot-hintojen hyödyntämisellä pystyy säästämään sähkössä”, Pentti kertoo yhtiön tulevista palveluista.

Pentin mukaan Enefit aloittaa kotitalousmarkkinoilla ja arvioi myöhemmin etenemistä yritysmarkkinoille. Markkina­osuustavoitteita Enefitin Pentti ei kerro:

”Parin vuoden sisällä haluamme olla merkittävän kokoinen toimija Suomessa.”

Samanaikaisesti Eesti Energia aloittaa myös Ruotsissa. Yhtiö toimii lisäksi Latviassa, Liettuassa ja Puolassa.

”Baltiassa olemme saavuttaneet johtavan aseman sähkönmyynnissä. Suomi ja Ruotsi ovat luonnollinen seuraava askel kansainvälistyä ja hakea kasvua”, sanoo Eesti Energian toimitusjohtaja Hando Sutter.

Eesti Energian liikevaihto viime vuonna oli 742 miljoonaa euroa ja nettovoitto 171 miljoonaa euroa.

Viro kuuluu Pohjoismaiseen sähköjärjestelmään, ja maa on oma hinta-alueensa pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nord Poolissa. Eesti Energia tuottaa suuren osan sähköstään polttamalla palavaa kiveä. Suomessa myytävän sähkön Enefit aikoo hankkia Nord Poolista.

Viron ja Suomen välillä kulkee kantaverkkoyhtiöiden omistamat siirtojohdot Estlink 1 ja 2, joita pitkin sähköä virtaa kumpaankin suuntaan tarpeiden ja markkinoiden mukaan.

Ville Pentti on työskennellyt neljä viime vuotta Turku Energian sähkönmyynnissä. Myös Enefitin toimipiste aloittaa Turun Kupittaalla, Science Parkissa.

Enefitin TNS Kantarilla teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain 34 prosenttia suomalaisista on kilpailuttanut sähköyhtiöitä viiden viime vuoden aikana. 46 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut tekemään niin tulevaisuudessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT