Talous

Vuokraturvan Metsola varoittaa asuntokuplasta – "Vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti"

"Voidaan todeta, että klassiset kuplan merkit täyttyvät, kun muuten heikossa taloustilanteessa rakennetaan halvalla velkarahalla ennätyksellisen paljon."
Markku Vuorikari
Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat, Timo Metsola pohtii.

Haluan selkeästi varoittaa niistä riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen ylikuumentuneeseen tilanteeseen, kirjoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogissaan tänään.

"Tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat yksikkö- ja neliöhinnaltaan huomattavan kalliita. Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat. Varsinkin kun lisää on tulossa ennennäkemättömän kovaa tahtia."

"Kalliiden, juuri valmistuneiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti. Pula edullisista pienistä vuokra-asunnoista ei auta keskikokoisten, uusien ja kalliiden asuntojen vuokrausta. Niillä on eri kohderyhmät, ja sen tietävät kaikki alalla toimivat."

Asuntomarkkinoiden tilanne kokonaisuutena on erittäin herkkä huonoille uutisille taloudessa.

"Voidaan todeta, että klassiset kuplan merkit täyttyvät, kun muuten heikossa taloustilanteessa rakennetaan halvalla velkarahalla ennätyksellisen paljon."

"Pisteenä i:n päällä on yleisesti ympäri maailman tehty havainto siitä, että juuri kuplan paisuessa on taipumus myös rakentaa erityisen paljon erityisen korkeita rakennuksia. Näitä tunnusmerkkejä voi jokainen uutisvirtaa seuratessaan pohtia", Metsola kirjoittaa.

Lue lisää

Suomen Kiinteistönvälittäjien asuntomarkkinaennuste: Hämeenlinnassa uudehkot omakotitalot maan kuuminta hottia

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat

Pääkaupunkiseutu ei vedä asunnonostajia entiseen malliin, muu Suomi porskuttaa: "Etätyöt ja halu parantaa asumisen laatua pitävät ostajat liikkeellä"

Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotherus: Asuntojen hinnoissa on edelleen nousuvaraa