Maaseudun Tulevaisuus

Tehokas ravinnekierrätys ruokkisi miljoonia

Maapallon kantokyky kolistelee monella mittarilla äärirajoja. Tuhlaamme luonnonvaroja niin, että jo pelkkä asiaan perehtyminen tahtoo ahdistaa. Mutta ei kaikkia.
Jaana Kankaanpää
Järvikalan syönti on tulevien sukupolvien kannalta kaksoisvoitto: se poistaa ravinteita vesitöistä ja on terveellistä.

Lassi Linnanen näkee työkseen synkissäkin luvuissa mahdollisuuksia.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) työskentelevä professori on viimeksi paneutunut ravinteiden riittävyyteen.

Nykytilanne on kestämätön. Planeettarajat ylittyvät typen ja fosforin käytössä 80–90 -prosenttisesti, eikä ruoka tällä menolla riitä kasvavalle väestölle.

Optimistinen Linnanen vertaa maata valtamerilaivaan.

”Vielä ei olla karilla, kurssia on mahdollista muuttaa. Mutta tarvitaan nopeita, systemaattisia toimia, pian on liian myöhäistä. Kymmenen vuoden päästä ei voi enää sanoa näin.”

Järvikala on kaksoisvoitto

Ruoka riittäisi paremmin, jos sitä heitettäisiin vähemmän roskiin. Hävikin osuus ketjun ravinnehukasta on viidennes.

Jokainen voi vaikuttaa myös siihen, mitä syö. ”Lihansyönnin vähentäminen auttaisi”, sanoo resurssisyistä yli 20 vuotta kasvis- ja kalaruualla elänyt Linnanen.

Hän lisäisi suomalaisten ruokavalioon etenkin palkokasveja ja järvikalaa. ”Kumpikin on kaksoisvoitto. Palkokasvit käyttävät ilmaan karannutta typpeä ja tuottavat proteiinia. Järvikala poistaa ravinteita vesitöistä ja on terveellistä.”

Lisäksi Linnanen neuvoo maailmasta välittäviä painottamaan ruuan kausiluontoisuutta ja paikallisuutta. ”Yksilöllä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa.”

Ravinnekierron mallimaaksi

Yksi keino kasvavan väestön ruokkimiseen on ravinteiden kierrätys. Linnanen uskoo, että ratkaisut tehdään paikallisesti.
”Suosi suomalaista on hyvä ohje. Sen avulla ravinteet kiertävät paikallisesti, mikäli kierrätys on kunnossa.”

Esimerkiksi jätevesien puhdistuksessa ravinteita hukataan valtavasti.

Lue aiheesta lisää perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta viikonvaihdesivuilta.

 

 

Lue lisää