Tiede & tekniikka

50 000:n äidin tutkimus paljastaa: Kolme riskigeeniä altistavat ennenaikaiselle synnytykselle

Maailmassa keskosena syntyy vuosittain 15 miljoonaa lasta. Heistä miljoona kuolee ensimmäisen elinvuoden aikana.
Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Äidin geeneillä on selvä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen, ilmenee laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta. Asiasta kertoo Oulun yliopisto.

Tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa osoittamaan useita ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä geenejä äidin perimästä. Havainto auttaa ymmärtämään ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä syitä ja voi auttaa uusien hoitojen kehittämisessä.

Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Äitien koko perimä analysoitiin ennenaikaiselle synnytykselle altistavien geenien löytämiseksi. Tutkimus paljasti kolme riskigeeniä, jonka lisäksi kolme muuta geeniä liittyivät raskauden kestoon.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita Oulun yliopistosta ja Helsingin yliopistosta. Tutkimus on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä.

Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Maailmanlaajuisesti vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan, ja liian aikaisin syntyy joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta. Heistä miljoona kuolee ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla esiintyy monia epäkypsyydestä johtuvia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa koko loppuelämään.

Ennenaikaisen synnytyksen syitä ei tunneta tarkasti, mutta perimän ja ympäristön on tiedetty vaikuttavan siihen. Tehokkaita ehkäiseviä hoitoja ennenaikaisen synnytyksen estämiseen ei toistaiseksi ole.

Lue lisää

Tuore tutkimus: Identtiset kaksoset eivät olekaan perimältään täysin samanlaisia

Liian vähän vai liian paljon liikuntaa? – Mitä enemmän liikettä arjessa, sen parempi, sanovat viralliset suositukset

Piikkipelosta kärsii lähes joka kymmenes terveydenhoidon ammattilainenkin – pelon syyt ovat edelleen pimennossa

Jo yksi 15 minuutin kova kuntopyörätreeni auttaa muistia