Tiede & tekniikka

Norjalaisyritys mursi mehiläisten tanssin koodin – tarhuri voi hyödyntää tietoa pesien sijoittelussa

Innovaation toivotaan tehostavan mehiläisten ruuanhankintaa ja suojelua.
Saara Lavi
Kun ravinnonetsijämehiläinen on löytänyt hyvän mesipaikan, se palaa pesään ja ilmoittaa löytönsä sijainnin työläismehiläisille tanssin keinoin.

Norjalaisyritys Amesto NextBridge on murtanut koodin, jolla mehiläiset viestivät toisilleen lähellä sijaitsevista kukista. Tiedon avulla ihmiset voivat ymmärtää paremmin, miten mehiläiset hankkivat ruokansa ja kuinka niitä voidaan suojella.

Mehiläiset pölyttävät lähes 75 prosenttia kaikista suoraan ihmisravinnoksi kelpaavista kasvilajeista. Mehiläisparvien määrä kuitenkin vähenee maatalouden yksipuolisuuden vuoksi eli kun viljelijät keskittyvät tietyllä alueella vain yhden lajikkeen viljelyyn.

Mehiläistanssin koodi murrettiin liiketoimintaohjelmistoja kehittävän SAS:in järjestämässä pohjoismaisessa kestävän kehityksen tapahtumassa, niin sanotussa hackathonissa. Ratkaisullaan norjalaisyritys voitti kilpailun.

Kun ravinnonetsijämehiläinen on löytänyt hyvän mesipaikan, se palaa pesään ja ilmoittaa löytönsä sijainnin työläismehiläisille tanssin keinoin. Tanssi kertoo suunnan ja etäisyyden, mihin muiden mehiläisten pitää lentää. Tanssin aikana mehiläinen värisyttää takaruumistaan puolelta toiselle ja kiertää samalla kahdeksikon muotoista ympyräkuviota.

Mehiläisalgoritmin kehittämiseen tarvittiin muun muassa videomateriaalia tanssivista mehiläisistä, karttatiedot alueesta, jolla ne liikkuvat, tiedot viljelykasvien sijainnista, auringon liikkeet sekä vuorokaudenaika.

Tietojen pohjalta voidaan laatia sovellus, jonka avulla mehiläistarhurit voivat sijoittaa mehiläispesät pääasiallisten ravinnonkeruupaikkojen läheisyyteen.

Lue lisää

Uusi-Seelanti virittää kuonoja taistoon – koiria koulutetaan haistamaan mehiläisten joukkosurmaaja

Kymmeniä rimarakennelmia ilmaantui keskelle viljelyksiä – peltojen harsohäkeille löytyy pätevä syy

Yli 800 000 työntekijää siirtyi Ylivieskasta Nivalaan! – pölyttäjäarmeija ahersi Aittoperän värikasviviljelyksillä – ja vähän muuallakin

Ota huomioon pölyttäjähyönteiset: Älä ruiskuta kukkivaa kasvustoa