Koronatartuntoja jäljittäville mobiilisovelluksille tietosuojasäännöt EU-komissiolta – jokaisen sovellustoiminnon hyväksyy käyttäjä itse - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Koronatartuntoja jäljittäville mobiilisovelluksille tietosuojasäännöt EU-komissiolta – jokaisen sovellustoiminnon hyväksyy käyttäjä itse

Puhelin voi muun muassa ilmoittaa käyttäjälle, jos tämän puhelin on ollut tartunnan saaneen henkilön puhelimen läheisyydessä.
Komission ohjeiden mukaan tartuntasovelluksen tulisi käsitellä vain koronaviruspandemian torjunnan kannalta merkityksellisiä henkilötietoja. LEHTIKUVA/AFP

Koronatartuntoja jäljittäville mobiilisovelluksille on määritelty tietosuojasäännöt EU:ssa. Euroopan komissio julkaisi ohjeet, joilla on määrä varmistaa sovelluksilla kerättävien terveys- ja muiden henkilötietojen suoja.

Koronaviruksen tartuntaketjujen selvittämisessä tullaan todennäköisesti käyttämään älypuhelinpohjaisia sovelluksia. Ne voivat muun muassa ilmoittaa käyttäjälle, jos tämän puhelin on ollut tartunnan saaneen henkilön puhelimen läheisyydessä.

Ohjeiden mukaan heti alkuun on määriteltävä taho, joka on juridisessa vastuussa henkilötietojen käytöstä sovelluksissa. Komission ohjeistuksen mukaan tämä tehtävä kuuluu kansallisille terveysviranomaisille.

Ohjeissa todetaan myös, että sovelluksen jokaisen toiminnon on edellytettävä käyttäjän erillistä hyväksyntää, ja sovelluksen tulisi käsitellä vain koronaviruspandemian torjunnan kannalta merkityksellisiä henkilötietoja.

Ohjeistus keskittyy käyttäjille vapaaehtoisiin sovelluksiin, jotka esimerkiksi pyytävät tietoja terveydentilasta.

Lue lisää

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Millainen on Suomen tartuntatilanne nyt ja miten sen odotetaan kehittyvän? Katso video tiedotustilaisuudesta

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"