Korona ei hyydyttänyt lämpöpumppujen myyntiä: Viime vuoden huippuluvut ylittyivät alkuvuonna 13 prosentilla - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Korona ei hyydyttänyt lämpöpumppujen myyntiä: Viime vuoden huippuluvut ylittyivät alkuvuonna 13 prosentilla

Viime vuonna lämpöpumppuja asennettiin 100 000. Kaikki Suomen miljoona pumppua tuottaa yli 10 terawattitunnin verran energiaa vuodessa.
Markku Vuorikari
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö asennettuna.

Lämpöpumppujen myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, tiedottaa Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry.

"Ainakaan vielä ensimmäisellä neljänneksellä emme nähneet Koronaepidemian vaikutusta lämpöpumppumyyntiin, mutta uskomme, että vaikutuksia tulee", kertoo Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Ylivoimaisesti eniten on lisääntynyt ilma-vesilämpöpumppujen myynti, 60 prosenttia vuodentakaisesta. Maalämpöpumppujen myynti kasvoi runsaan neljänneksen ja ilmalämpöpumppujen kahdeksan prosenttia.

Sen sijaan poistoilmalämpöpumppujen myynti pysyi ennallaan. Syynä siihen on Sulpun mukaan pientalojen rakentamismäärän tasaantuminen.

Lämpöpumppujen myyntimäärät ovat olleet kasvussa jo pidemmän aikaa. Viime vuonna lämpöpumppuja myytiin yhteensä noin 100 000, kun vuonna 2018 niitä myytiin noin 60 000.

Viime vuoden lisäys tuotti Sulpun mukaan yhden terawattitunnin verran lisää lämmitys- ja jäähdytysenergiaa.

Kaikki Suomen miljoona käytössä olevaa lämpöpumppua tuottaa vuodessa yli 10 terawattituntia energiaa. Se vastaa Sulpun mukaan viittätoista prosenttia Suomen asuin- ja palvelurakennusten lämmitysenergiasta.

Sulpun Hirvonen pitäisi lämpöpumppuja oivallisena esimerkkinä valtiovallan esittämästä vihreästä elvytyksestä.

Sitä voisi vauhdittaa hänen mukaansa esimerkiksi kasvattamalla kotitalousvähennyksen määrää energiaremonteissa, kohdistamalla nykyistä energia-avustusta "suoremmin ja selkeämmin esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen ja kerrostalojen poistoilman talteenottoon" tai luomalla vihreitä rahoitus- ja vakuusinstrumentteja.

Nämä toimenpiteet toisivat Hirvosen mukaan nopeasti satojen miljoonien arvosta vuosittaisia lisäinvestointeja.

"Lämpöpumppuala reagoi nopeasti, koska toiminnan sisältöä ja tuotteita ei enää tarvitse keksiä, se on jo volyymiltaan isoa, työvoimavaltaista, kotimaista, varsin paikallista, ei vaadi pitkiä hankesuunnitelmia ja ala on jo sinälläänkin varsin kilpailukykyistä."

Suomessa lämmitetään edelleen noin 150 000 pientaloa öljyllä, ja 38 000 kerrostaloa päästää 23-asteista poistoilmaa jatkuvasti harakoille.

"Jos vaikka 100 000 öljylämmittäjää innostetaan vaihtamaan puhtaaseen lämmitykseen ja 10 000 kerrostalon poistoilman hukkalämmöt otettaisiin talteen poistoilmalämpöpumpulla, merkitsisi se noin 3 miljardin arvosta nopeasti käynnistyviä kannattavia investointeja."

Lue lisää

Lämpöpumput korvaavat öljylämmön päästöt

Miljoonan lämpöpumpun raja rikkoontui Suomessa marraskuussa – mikä on saanut kuluttajat investoimaan niihin jo yli 4 miljardia euroa?

Ilmalämpöpumppujen myynti tuplaantui alkuvuonna – helle on venyttänyt asennusjonot taas kuukausiin

Lämpöpumppubuumin kääntöpuoli: Isännöitsijät rahastavat, taloyhtiöt kieltävät asennuksia väärin perustein, kertoo yhdistys