Remdesivir-lääkkeen kliiniset kokeet herättivät toiveita koronaepidemian hoidossa - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Remdesivir-lääkkeen kliiniset kokeet herättivät toiveita koronaepidemian hoidossa

Kliiniset testit reilulla tuhannella koehenkilöllä aloitettiin jo helmikuussa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.
Remdesivir-näytepullo. LEHTIKUVA / AFP

Tuoreet tulokset remdesivir-viruslääkkeellä tehdyistä kliinisistä kokeista ovat lisänneet toiveita toimivan lääkehoidon löytymisestä koronavirusepidemian vastaiseen taisteluun. Testissä havaittiin lääkettä saaneiden covid-19-potilaiden toipuvan taudista noin 30 prosenttia nopeammin kuin lumelääkettä saaneen verrokkiryhmän jäsenten.

Remdesiviriä saaneiden potilaiden kuolleisuus laski myös, mutta vain hiukan vertailuryhmään nähden.

Kliiniset testit reilulla tuhannella koehenkilöllä aloitettiin jo helmikuussa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Testausta johti Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautien instituutti NIAID. Sen johtaja Anthony Fauci pitää tuloksia merkittävinä, sillä ne osoittavat selvästi, että lääkkeellä voidaan vaikuttaa suoraan virukseen.

Myös presidentti Donald Trump piti uutista myönteisenä ja sanoi haluavansa kiirehtiä myyntiluvan myöntämistä lääkkeelle koronaepidemian hoitoon.

Toiveita himmensi hieman remdesivirillä Kiinan Wuhanissa tehty tutkimus, jossa sen ei havaittu edistävän potilaiden parantumista. Testijoukko oli kuitenkin hyvin pieni, ja kokeet jäivät lopulta kokonaan kesken.

Amerikkalainen Gilead Sciences -yhtiö kehitti remdesiviriä alun perin lääkkeeksi ebolaan mutta tuloksetta. Uutiset kliinisistä testeistä covid-19:n osalta saivat yhtiön osakekurssin vahvaan nousuun. Toimitusjohtaja Daniel O'Day lupasi yhtiön lahjoittavan varastossaan olevat 1,5 miljoonaa lääkeannosta ja myyvän jatkossakin tuotetta "edulliseen" hintaan.

Remdesivir ei vaikuta koronaviruksen potilaassa laukaisemiin voimakkaisiin immuunipuolustuksen reaktioihin vaan suoraan itse virukseen ja sen lisääntymiseen.

Lue lisää

Brasilia ohitti Italian koronakuolemien määrässä – maassa jälleen uusi päivätason ennätys uhreja

Kävisikö kokonaisarvio EU:n elpymisrahastosta?

Euroopan maaseutuvastaisin maa?

Kylvötyöt poikkeusoloissa