Korona opettaa yhdistämään asumista maalla ja kaupungissa - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Korona opettaa yhdistämään asumista maalla ja kaupungissa

Etäyhteyksien ansiosta työpaikka voi sijaita etäällä ja elämänlaatu löytyy lähiluonnosta.

Muistan lapsuudestani sanonnan: Siperia opettaa. Sitä käytettiin lähinnä sellaisessa merkityksessä, että jokin todella kamala asia saa ihmisen tulemaan järkiinsä ja jättämään turhat haihattelut. Onkohan tämän kevään seurauksena meillä uusi sanonta: korona opettaa?

Tutkijat ahertavat laboratorioissaan, ja opimme koko ajan lisää viruksesta. Mutta myös yhteiskuntamme on oppinut ja oppimassa paljon. Ajatelkaapa, mikä digiloikka kouluissa, oppilaitoksissa ja jopa päiväkodeissa on tehty.

Diginä loikkiessamme olemme myös oppineet, kuinka tärkeää on nähdä toisiamme ja kuinka tärkeää on päästä halaamaan opea. Nyt opitut etäkouluratkaisut tuovat jatkossa tasa-arvoisempaa ja saavutettavampaa opetusta maan joka kolkkaan.

Jatkossa voi olla aivan tavallista, että lapsi, jonka koulu on todella kaukana, käy koululla vain kolmena päivänä viikossa ja onkin kahtena päivänä naapurin lasten kanssa etäkoulussa omalla kylällä.

Ehkä harvinaisia kieliä opiskellaan jatkossa etäopetuksella – ei haittaa, jos omassa koulussa ei tule kokonaista ryhmää täyteen. Ja toisaalta, että se tutun opettajan todellinen lähiläsnäolo on se tärkein oppimisen ja nähdyksi tulemisen alusta.

Videokokoukset ovat tulleet tutuiksi, ja monella työpaikalla on oivallettu, että työtä todellakin voi tehdä myös kotoa. Ehkä opimme tästä, että maalla ja kaupungissa asumista voi yhdistellä uudella tavalla. Työmatka voi olla aika pitkä, kun sitä ei tarvitse taittaa päivittäin.

Tällaisen tönäisyn tarvitsimme, että uskalsimme oikeasti kokeilla etätyönä esimerkiksi monenlaisia hallintotöitä. Mikä kumma esti etätyötä aiemmin?

Opimme myös arvostamaan niitä töitä, joita ei etänä voi tehdä. Joku ihan oikeasti pesee sairaalan ovenkahvat, joku avaa tukkeutuneet viemärit, ja tarvitaan monia työtunteja, että ruoka saadaan pöytään.

Moni ajatteli, että elämä ilman lomalentoja, kauppakeskuksissa vietettyä aikaa ja viihdeshoppailua ei oikein ole mahdollista, vaikka se olisi maapallollemme parempi.

Nyt huomasimme, että lähimetsä on terveellinen ja edullinen korvike Thaimaan-reissulle.

Tajusimme, että itse leivottu leipä ja omasta pakastimesta löytyvät kotimaiset mustikat tuottavat enemmän iloa kuin uusi halpisvaate. Lähiluontoa ja lähiruokaa arvostava elämäntapa onkin sitä todellista elämänlaatua.

Korona pysäytti meidät ja pakotti katsomaan peiliin. Ymmärrämme nyt ehkä paremmin, mikä on tärkeää. Ei päästetä tästä oivalluksesta irti.

Minna Huotilainen on aivotutkija Helsingin yliopistosta.

Lue lisää

THL: Uusia koronavirustartuntoja 100 – kahden viikon tartuntojen saldo on 1 242

Nordea: Kolmannes suomalaisista olisi valmis muuttamaan työn perässä

Puolustusvoimat peruu valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatin

Oppositio prässää hallitusta työllisyystoimista ja painavasta velkataakasta