Suomalaisten datankäyttö moninkertaistui, mutta vaikutus ei näy kuluttajan sähkölaskuissa - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Suomalaisten datankäyttö moninkertaistui, mutta vaikutus ei näy kuluttajan sähkölaskuissa

ICT-sektorin sähkönkulutus kasvoi Suomessa lähes 14 prosenttia vuosina 2011‒2017.
Mobiilidatan käyttö lähes 25-kertaistui vuosina 2011–17. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalaiset ovat viime vuosina moninkertaistaneet datan ja varsinkin mobiilidatan käyttönsä. Mobiilidatan käyttö lähes 25-kertaistui vuosina 2011–17. Kasvua on tapahtunut sekä kuluttajien että yritysten käytössä.

Samalla on kasvanut myös datankäytön aiheuttama energiankulutus, mutta se ei juuri näy suomalaisten sähkölaskuissa, ilmenee Sitran ja Suomen Akatemian rahoittamasta Etlan ja Aalto-yliopiston tutkimuksesta.

ICT-sektorin sähkönkulutus kasvoi Suomessa lähes 14 prosenttia vuosina 2011‒2017. Eron datan- ja energiankäytön kehityksessä aiheuttaa se, että energian käyttö tapahtuu usein muualla. Suomalaisen kuluttajan käyttämän suoratoistopalvelun energiankulutus voi olla ulkoistettu toisella puolella maailmaa sijaitsevaan datakeskukseen. Energiankulutus voi siten ohjautua maahan, jossa sähköntuotanto aiheuttaa enemmän päästöjä kuin Suomessa.

"Isossa kuvassa datan käytön merkittävä kasvu tarkoittaa myös energiankulutuksen kasvua. Olemassa olevaa dataa katsomalla esimerkiksi suomalaisen kuluttajan datankäytön energiankulutusta on kuitenkin erittäin vaikea arvioida", sanoi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä tiedotteessa.

Datan käytön kasvu on hidastunut vuoden 2017 jälkeen. Vuosina 2018‒2019 datankäyttö kasvoi 20 prosenttia vuosittain. Mobiilidatan ja kiinteän verkon käyttö kasvoi yhtä nopeasti.

Tutkimuksessa todetaan, että informaatiosektorin energian- ja sähkönkulutus jatkaa kasvuaan, ellei alan energiatehokkuus parane. Tietoa kulutuksesta ja ympäristövaikutuksista on kuitenkin vaikea kerätä.

"Yhteiskunta digitalisoituu valtavaa vauhtia ja meidän pitää pystyä ohjaamaan kehitystä haluamaamme suuntaan. Tähän tarvitaan tietoa siitä, missä sektorin sähkön- ja energiankulutuksen osalta nyt mennään", sanoi Sitran kiertotalousasiantuntija Lotta Toivonen tiedotteessa.

Lue lisää

Uudenmaan rajojen sulkeminen näyttää rajoittaneen tehokkaasti liikennettä muualle Suomeen, ilmenee mobiilidatasta

Sähköntuotannon päästöt putosivat alkuvuodesta liki 50 prosenttia – metsäpolttoaineen saatavuus takkuili

Metsäteollisuuden sähkön käyttö väheni viime vuonna, kotitalouksien pysyi ennallaan

Oletko jo ottanut käyttöön tämän rahanarvoisen vinkin? Vain harva kotitalous seuraa säännöllisesti energiankulutustaan