Muistatko huolen hengityssuojainten riittävyydestä? Suomalaiskeksintö lupaa pidentää suojainten käyttöikää - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Muistatko huolen hengityssuojainten riittävyydestä? Suomalaiskeksintö lupaa pidentää suojainten käyttöikää

Valmistajan mukaan liuoskäsittelyllä voidaan pidentää jopa terveydenhuollon ammattilaisten käyttämien suojien käyttöikää niin, että ne kestävät koko päivän.
Johannes Tervo
Valmistaja lupaa, että terveydenhuollon ammattilaisten käyttämät suojaimet voidaan puhdistaa valmisteella kahdesti niiden suojaustehon kärsimättä.

Suomessa kehitetyn desinfioivan AirCide-suojapinnoitteen on laboratoriotesteissä havaittu tepsivän myös koronaviruksiin. Pinnoite perustuu desinfioivaan alkoholiin ja suojaavan pinnoitteen luoviin luonnollisiin tehoaineisiin. Suihkutettavan pinnoitteen luvataan takaavan pitkäkestoisen suojan, toisin kuin pelkän alkoholin, joka suojaa virukselta tappamalla sen vain niin kauan, kuin pinta on alkoholista märkä.

Pinnoite kehitettiin alun perin bakteerien ja homeiden torjuntaan ilmansuodattimissa. COVID-19-pandemian levittyä maailmalla, alettiin sen vaikutusta koronavirukseen tutkia.

Valmistaja lupaa, että pinnoitteella voi käsitellä kansalaisten käytössä olevien kankaisten kasvomaskien lisäksi myös terveydenhuollon ammattilaisten käyttämiä hengityssuojaimia jopa kaksi kertaa ilman, että niiden suojausluokka kärsii. Käsittelyllä kertakäyttöisten suojausten käyttöikää voidaan pidentää kestämään koko työpäivä, ja kankaiset "kansanmaskit" voidaan desinfioida pesujen välissä.

Valmisteessa hyödynnetään Suomen luonnosta löytyviä biologisia ainesosia, joita ei ole muokattu kemiallisesti.

"Salaisuutemme on käyttää tarkoin tutkittua ja määritettyä Suomen luonnosta peräisin olevien biopohjaisten tehoaineiden yhdistelmää", tuotetta valmistavan Woimetin toimitusjohtaja Lennu Keinänen kommentoi tiedotteessa.

Kertakäyttöisten tai pestävien hengityssuojainten lisäksi pinnoitetta voidaan suihkuttaa myös erilaisille koville pinnoille, kuten ovenkahvoihin ja kaiteisiin. Valmiste kiinnittyy pinnoille muodostaen suojaavan kalvon, joka säilyttää suojaavan vaikutuksen pidempään, kuin tavanomainen desinfiointi.

AirCiden tehokkuutta on tutkittu muun muassa Jyväskylän yliopistossa, ja sen vaikutuksia hengityssuojaimiin Espoossa Eurofins-laboratoriossa. Valmisteen on todettu tuhoavan koronaviruksia, kuten SARS-CoV2, SARS, MERS ja influenssaviruksia. Näytön mukaan vaikutus perustuu viruksen pintarakenteen tuhoamiseen.

Valmiste on kehitetty ja valmistetaan Keski-Suomessa. Sitä markkinoidaan sekä yrityksille että yksityisille asiakkaille.

Lue lisää:

Kolme yritystä aloittanut maskien valmistuksen Suomessa

Kulmuni: Huoltovarmuus ei ollutkaan niin hyvä kuin luultiin – varautumista parannetaan

Lue lisää

USA:ssa taas uusi synkkä ennätys: 60 209 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa

Turvallisia matkailumaita listataan tänään hallituksen neuvotteluissa

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla jo yli kolme miljoonaa koronatartuntaa