Lumikuorma saattaa rikkoa aurinkopaneelin — suomalaiset insinöörit kehittivät talven kestävän ratkaisun - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Lumikuorma saattaa rikkoa aurinkopaneelin — suomalaiset insinöörit kehittivät talven kestävän ratkaisun

Tällä hetkellä aurinkopaneelien kiinnitykseen käytetään usein Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltuja järjestelmiä.
Pekka Fali
Eurooppalaisen kiinnitysjärjestelmän käyttö voi pahimmillaan mitätöidä aurinkopaneelin takuun.

Suomalaiset insinöörit kehittivät suuriakin lumikuormia kestävän tasakatoille sopivan kiinnitysratkaisun aurinkopaneeleille.

Tällä hetkellä aurinkopaneelit kiinnitetään tasakatoille usein Keski-Euroopassa suunnitelluilla telineillä, jotka eivät sovellu pohjoisen runsaslumisiin talviin. Ne tukevat paneelia yleensä vain pieneltä alueelta joko paneelin kulmista tai lyhyiltä sivuilta.

Lumikuorma saa huonosti tuetetun aurinkopaneelin taipumaan, mikä aiheuttaa sen kennoihin lähes huomaamattomia mikromurtumia. Murtumat heikentävät paneelin tehoa ja voivat myös aiheuttaa sen ylikuumentumista.

Eurooppalaista kiinnitystä käyttäessä paneelien valmistajien lupaamat suurimmat lumikuorma-arvot eivät välttämättä myöskään pidä paikkaansa syntyvien murtumien takia.

Uusi kiinnitystapa tukee paneelia kaikilta sivuilta, joten se kestää rakennusmääräysten mukaisen lumikuorman. Valmistajan testeissä kiinnitys kesti 700 kilon painon, kun suurin rakennusmääräysten standardikokoiselle paneelille vaatima kuormituksen kesto on 450 kiloa.

"Tavoitteena on ensin toimittaa uutta tuotetta Suomeen ja seuraavassa vaiheessa myös muihin lumisiin maihin", kiinnityksiä valmistavan Orima-Tuote Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ahonen sanoo.

Lue lisää

Katso videolta, miten ammattilaiset asentavat aurinkopaneelit katolle

Tilanpidosta luopumisen jälkeen täytyi löytää uusi urapolku – Heikki Pitkälä tekee metsäkauppoja ja myy aurinkopaneeleita

SPEK: "Aurinkopaneeleihin liittyy turvallisuusriskejä"

EU ja Kiina sopivat aurinkopaneelien käytöstä