Tiede & tekniikka

Puhelinmalleista myydään nyt eniten 5G-puhelimia – valikoima laajenee jatkuvasti

5G-verkkoa rakennettaan kaupunkeihin. Maalla tekniikkaa saa vielä odottaa.
Juho Leskinen
Suurin osa nykypuhelimista ei pysty käyttämään 5G-tekniikkaa, vaan nykyisin käytössä olevaa 4G-verkkoa.

5G-tekniikkaa sisältävä puhelinmalli oli myydyin puhelin elokuussa sekä Telialla että Elisalla. DNA:lla 5G-puhelin oli toiseksi myydyin. Yksi syy kaupan piristymiselle lienee syksylle siirretyt valmistujaisjuhlat.

5G-verkko on merkittävästi 4G-verkkoa nopeampi. 5G-puhelimien heikon myynnin on katsottu olevan esteenä 5G-verkon leviämiselle. 5G-laitteiden myyntiä on puolestaan hidastanut puhelinten korkea hinta. Nykyisin 5G puhelinten hinta alkaa noin 400 eurosta.

”5G-laitteiden valikoima laajenee jatkuvasti, eikä se ole enää vain kalleimpien puhelinten ominaisuus”, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen sanoo tiedotteessa.

Koko maan kattavan 5G-verkon arvioidaan olevan valmis vuonna 2025. Maaseudulla sen leviämistä saa vielä odotella. Operaattorit ovat aloittaneet verkon rakentamisen kaupungeista.

Suurin osa nykypuhelimista ei pysty käyttämään 5G-tekniikkaa, vaan nykyisin käytössä olevaa 4G-verkkoa.

Monet maat harkitsevat kiinalaisen Huawein tekniikan kieltämistä tietoturvaongelmien vuoksi. Sen on epäilty hidastavan 5G-tekniikan käyttöönottoa maailmanlaajuisesti.

Lue lisää

Pro laajentaa Kotidata-kiistaa, kolmen päivän tukilakko koskisi Elisaa ja Teliaa – Palta syyttää työmarkkinahäiriköinnistä

Operaattorit Telia ja DNA selvinneet koronakriisistä vähin vaurioin – Telia kertoi aloittavansa strategisen 5g-yhteistyön Nokian kanssa

Antenniverkko takaa palvelut kaikille suomalaisille

Telia ei koskaan rakenna ilman lupaa