Tiede & tekniikka

Kotityöt ja puutarhanhoitokin edistävät sydänterveyttä: tuoreen tutkimuksen mukaan jo 10 minuuttia liikettä istumisen tai makoilun sijaan on hyväksi

Paikallaan olon vaihtamisella kevyeenkin liikkumiseen on hyviä vaikutuksia sekä veren sokeri-, insuliini- ja rasvahappotasoihin että painoindeksiin.
Säde Aarlahti
Jo kymmenen minuuttia puutarhanhoitoa tekee hyvää sydämelle.

Aikuiset kuluttavat suuren osan vuorokaudesta istuen tai makuulla, vaikka terveysliikuntasuosituksen mukaan istumisen ja kaiken paikallaan olon määrä tulisi minimoida ja kuormittavaa liikuntaa harrastaa ainakin 150 minuuttia viikossa.

Tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että pienikin liikkuminen on hyväksi. Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkimuksen mukaan jo 10 minuutin päivittäinen istumiseen tai makoiluun käytetyn ajan vähentäminen vaikuttaa suotuisasti keski-ikäisten sydänterveyteen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Sen mukaan 10 minuutin istumisen tai makaamisen korvaaminen kävelyllä, kotitöillä, puutarhatöillä tai kotona liikuskelulla näyttää vaikuttavan positiivisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan ja painoindeksiin.

Tutkimuksen aineistona käytettiin Pohjois-Suomen syntymävuotta 1966. Kaikkiaan 3 443 henkilölle tehtiin mittavat tutkimukset ja kyselyt 46-vuotiaana. Tutkittavien liikkumista, istumista ja muuta paikallaan oloa mitattiin kahden viikon ajan kiihtyvyysanturiin perustuvalla aktiivisuusmittarilla.

Tutkimus kuuluu M.Sc. Vahid Farrahin väitöskirjatyöhön ja sitä ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä EU H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions -rahoitusohjelma.

Lue lisää

Rahapeliongelmiin löydettävä ratkaisu

Kaikki sallittua, kun tavoite on liikunnan ilo

Säännöllisestä liikunnasta apua muistisairaan toimintakyvyn ylläpitämiseen

Tutkimus: Kavereiden puute tärkeä syy nuorten miesten vähäiseen liikuntaan