Tiede & tekniikka

Kemian Nobel meni geenisakset kehittäneille tutkijoille

Tiedeakatemian mukaan keksintö on mullistanut tiedettä ja myötävaikuttaa muun muassa uusien syöpähoitojen kehittämiseen.
Lehtikuva/AFP
Emmanuelle Charpentier ja Jennifer Doudna saavat kemian Nobelin.

Kemian Nobel-palkinnon saavat Emmanuelle Charpentier ja Jennifer Doudna geenimuokkauksen kehittämisestä, ilmoitti Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia.

Tutkijat kehittivät geenisaksiksi (CRISPR/Cas9) kutsutun menetelmän, jonka avulla ihmisten, eläinten tai kasvien perimää on mahdollista muuttaa hyvin tarkasti lisäämällä tai poistamalla siitä jaksoja.

Tiedeakatemian mukaan keksintö on mullistanut tiedettä ja myötävaikuttaa muun muassa uusien syöpähoitojen kehittämiseen. Geenisakset antavat myös lisää toivoa mahdollisuuksille parantaa perinnöllisiä sairauksia.

Lue lisää

Syöpään uusia hoitomahdollisuuksia lääkeseulonnalla ja geenisaksilla, kertoo suomalaistutkimus

Valokuituyhteyksien saatavuudessa suuria alueellisia eroja – kuluttajat kokevat hinnat korkeiksi

Sähköisiä matkustajalentoja nähdään Suomessa vuosikymmenen loppuun mennessä – "Meistä ei koskaan tule teknologiamaana Boeingin tai Airbusin kilpailijoita, mutta voimme olla kapealla alueella maailman huipulla"

Katso videolta, miten erilaisena suomalainen metsämaisema avautuu lentokapteenin näkökulmasta – olisiko näköalalennoista pienten lentokenttien pelastukseksi?