Tiede & tekniikka

Aurinkoa jäljittelevä fuusiovoimala saamassa viisi miljardia EU-rahaa

Jos fuusiovoimala saadaan toimimaan, se tuottaa rajattomasti hiilidioksiditonta energiaa.
ITER Organization
Iterin voimalan alue alkaa jo hahmottua. Tekniikan hiominen kestää pitkään.

Fuusiovoimalan rakentaminen on saamassa EU:n budjettikehyksessä ehdotetut 5,6 miljardia euroa. Jäsenmaiden suurlähettiläät hyväksyivät rahoituksen joulun alla. Rahoitus jaetaan seitsemän vuoden ajalle.

Ranskassa sijaitseva Iter-niminen koelaitos saattaa toimia noin vuonna 2035. Työ on alkanut vuonna 2006.

Toimiessaan laitos jäljittelee aurinkoa ja tuottaa rajattomasti hiilipäästötöntä energiaa. MT kertoi Iteristä 16. marraskuuta.

Hanke on kansainvälinen ja maksaa noin 22 miljardia euroa. Euroopan parlamentti hyväksyi esityksen rahoituksesta viime vuonna. Lopulta se hyväksytään osana EU:n koko seitsemän vuoden budjettikehystä.

Myös Japanissa rakennetaan vastaavalla tekniikalla toimivaa voimalaa. Hankkeet toimivat yhteistyössä. Myös Kiinassa kehitetään voimalaa. Yhdysvallat tavoittelee koelaitoksen valmistumista 2040-luvulla.

Lue myös:

Tekniikkaa ei tarvitse ymmärtää hyötyäkseen siitä – kvanttitietokone toimii jo, vaikka elektroneiden tunneloituminen voi jäädä monelle epäselväksi

Lue lisää

Eero Heinäluoma kolumnissaan: Donald Trumpin asettamaa yksinvaltaisuuden esimerkkiä on varottava

Britannian ja EU:n kauppasopimus sai kuningattaren hyväksynnän ja lainvoiman

Brittiparlamentti käsittelee EU-kauppasopimusta, Brysselissä jo allekirjoitettiin

Eurooppaministeri Tuppurainen: Britannian ja EU:n kauppasopu on hyvä asia, mutta ei juhlan aihe – kumppanuussopimus on ministerin mukaan "vahinkojen minimointia"