Tiede & tekniikka

Desinfioivien siivousaineiden ja käsidesin käytöstä ei kannata tehdä tapaa korona-ajan jälkeen – voivat haitata terveyttä ja allergisoida

Desinfioivat aineet tuhoavat hyviä mikrobikantoja, jolloin ympäristöstä tulee kliininen ja altis haitallisten mikrobien leviämiselle.
Jaana Kankaanpää
Asiantuntijoiden mukaan antimikrobisia aineita ei tarvita kodin pintojen siivouksessa. Ainoa arkinen käyttökohde desinfioivia ainesosia sisältäville siivousaineille on vessa.

Kauppaan astellessa kuuluu piipahtaa ensin kädet ojossa käsidesiautomaatilla. Siitä on tullut rutiini koronapandemian jyllätessä ja hyvä niin. Tautiaika houkuttelee käyttämään myös kodin ja julkisten tilojen siivouksessa mikrobeja tappavia eli antimikrobisia aineita.

Antimikrobisia aineita ympätään tekstiileihin homehtumisen ja hajujen estämiseksi. Lisäksi kaikenlaisten antimikrobisten pintojen ja pinnoitteiden kehittäminen ja markkinointi on kiihtynyt korona-aikana. Niille on ollut tilausta etenkin sairaaloissa, mutta nyt pinnoitteita hankitaan baareihinkin. Kouluja jynssätään entistä tymäkämmillä aineilla.

Kun pandemia aikanaan hellittää, asiantuntijat kehottavat luopumaan antimikrobisilla aineilla läträämisestä.

Käsidesiä ja muita desinfiointiaineita suositellaan siveltävän iholle vain, jos riski ihon tulehtumiselle tai epidemioiden leviämiselle on kohonnut. Myös siivouksessa kannattaa siirtyä hellävaraisempiin aineisiin.

"Desinfioivia valmisteita ei ole suositeltavaa käyttää kodin pintojen tai pyykin pesussa normaalissa arjessa", vahvistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Hanna Leppänen.

Antimikrobisiin aineisiin voidaan turvautua, kun joku perheenjäsenistä sairastuu. Silloin bakteereja, hometta, sieniä ja muita pieneliöitä tappavilla siivousaineilla puhdistetaan kosketuspintoja, saniteettitiloja sekä näkyviä erite- ja roisketahroja.

Muutoin ainoa arkinen käyttökohde desinfioiville aineille on vessa.

"Wc-pesuaineissa on yleensä sekä puhdistus- että desinfiointiainetta. Ne saattavat ärsyttää ihoa, minkä vuoksi pinnat tulisi huudella hyvin pesuaineen käytön jälkeen", Leppänen ohjeistaa.

Kosteusvaurioiden aiheuttamaan mikrobikasvustoon ei pidä käyttää desinfioivia valmisteita, sillä rakennuksen mikrobisto voi muuttua haitallisemmaksi ja mikrobien tuottamat toksiinit eli myrkyt lisääntyä.

Mikrobeista suuri osa on vaarattomia ja monet hyödyllisiä terveydellemme. Desinfioivat aineet tuhoavat hyviä mikrobikantoja, jolloin ympäristöstä tulee kliininen ja altis haitallisten mikrobien leviämiselle.

Monipuolinen altistuminen mikrobeille vahvistaa immuunijärjestelmää. Tutkimuksissa on huomattu, että varhaislapsuus mikrobirikkaassa maatilaympäristössä voi suojata astmalta ja allergioilta.

Desinfioivia tehoaineita kutsutaan biosideiksi. Yleisesti käytettyjä ovat klooriyhdisteet, peroksidit, kvaternaariset ammoniumyhdisteet ja alkoholit.

Biosidien maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on asetettu Euroopassa tiukat vaatimukset. Biologisesti aktiivisina kemikaaleina ne voivat olla terveydelle haitallisia. Vaikutukset riippuvat kemikaalin pitoisuudesta, altistumisajasta, aineen säilymisestä ilmassa ja pinnoilla sekä henkilön yksilöllisistä ominaisuuksista.

Leppäsen mukaan monet yhdisteet ärsyttävät ihoa ja limakalvoja. Biosidit voivat olla haitallisia myös hengitettynä. Monen mikrobeja tappavan kemikaalin haittavaikutuksia ei edes tiedetä.

Koska biosidit ovat myrkyllisiä torjuttaville eliöille, ne voivat ympäristöön joutuessaan olla haitallisia myös muille eliöille. Osa biosideistä kertyy ympäristöön ja kulkeutuu maaperästä vesistöihin.

"Valmisteiden käyttöön on annettu rajoituksia, jotta voidaan ehkäistä biosidien tarpeetonta käyttöä ja siitä aiheutuvia ympäristö- ja terveyshaittoja."

Antimikrobisten aineiden suurkulutuksessa piilee sekin riski, että torjuttavat mikrobit muuntuvat vastustuskykyisiksi, jolloin käytetty kemikaali ei enää pure niihin.

Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Mari Kanerva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) kertoo, että esimerkiksi stafylokokkibakteerit voivat tulla vastustuskykyisiksi klooriheksidiinille, jota käytetään muun muassa suuvesissä. Stafylokokit aiheuttavat tyypillisesti märkänäppylöitä, paiseita ja muita ihoinfektioita.

"Sietokyvyn omaavat tai sen kehittäneet bakteerikannat saavat kasvuedun ihon lämmössä", Kanerva sanoo.

Sen sijaan kloorille vastustuskykyisistä mikrobeista hän ei ole kuullut. Kloorilla desinfioidaan muun muassa juoma- ja uimavesiä.

Mikrobien vastustuskyvyn kehittymistä ehkäistään vaihtelemalla tehoaineita.

Osa biosideistä voi tuhota materiaaleja. Natriumhypokloriitin tiedetään liuottavan nahkaa, eräitä muoveja, tekstiilejä, terästä ja betonia. Emäksiset biosidit puolestaan syövyttävät useita materiaaleja, kuten metallia ja muovia.

Korvaajia synteettisille biosideille etsitään luonnosta. Esimerkiksi aloe veralla ja kitosaanilla on antimikrobisia piirteitä.

Desinfiointivalmisteiden määrän hurja kasvu selviää kemikaalituotteiden Kemidigi-rekisteristä. Erilaisia käsidesejä oli tuoterekisterissä vuoden 2019 lopussa kahdeksan. Viime vuoden lopussa käsidesituotteita oli rekisteröity 398.

"Pintadesinfiointiaineissa lisäys on ollut vähäisempää, eikä niissä ole ollut samanlaista kuluttajavalmisteiden loppumistilannetta kuin käsidesikaupassa. Käyttömäärät ovat niidenkin osalta tietysti selvästi kasvaneet, vaikka markkinoille ei olekaan tullut yhtä paljon uusia valmistenimiä", kertoo ylitarkastaja Hannu Mattila Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Aika näyttää, unohtuvatko käsidesit lopulta komeroihin, joista ne voidaan taas kaivaa esiin tarpeen vaatiessa.

Monet kotitalouksien tuotteet sisältävät bakteereja, hometta, sieniä ja muita pieneliöitä tappavia biosidejä. Ne saattavat myös ärsyttää ihoa ja allergisoida.
Lue lisää

Maskit vedetään hirvijahdissa kasvoille, jos homma ei hoidu mönkijällä – väkeä ohjeistetaan koronasulkeisiin, kun kaatoa vedetään metsästä

Kodin siivous sujuu ympäristöystävällisesti keittiönkaapin antimilla – ruokasooda, sitruuna ja etikka tekevät ihmeitä

Arkkitehti: Puurakentamisella myrkkyjä sisäilmaan

Hajuton rätti voi edistää bakteerien vastustuskykyä