Tiede & tekniikka

Siemenholvin talletukset ovat kultaa kalliimpia – mansikoiden, vesimelonien ja kurpitsoiden siemeniä piilotetaan Huippuvuorten uumeniin

Tulevaisuuden ruokaturva on visusti tallessa Norjan Huippuvuorten sisällä olevassa siemenholvissa. Siellä säilytetään varmuuskopioita maailman geenipankkien siemenkokoelmista.
NordGen
Norjan Huippuvuorilla sijaitseva siemenholvi kätkee sisäänsä yli miljoona siementä.

Huippuvuorten uumenissa Norjassa on holvi, joka kätkee sisäänsä maailman elintarvikehuollon kannalta korvaamattomia siemeniä. Ne ovat varmuuskopioita eri maiden geenipankkien siemenistä. Niiden tulevaisuus halutaan turvata siltä varalta, että siemenpankkien kokoelmille tapahtuu jotain.

Nyt vietetään YK:n yleiskokouksen nimeämää kansainvälistä hedelmien ja vihannesten vuotta. Sopivasti teemaan liittyen tämän vuoden ensimmäinen siemenholvin talletus pitää sisällään mansikoiden, vesimelonien ja kurpitsoiden siemeniä. Ne ovat peräisin Pohjoismaiden yhteisen geenipankin NordGenin kokoelmista. Samalla oven avauksella sisään pääsee useita lajeja Afrikan, Euroopan ja Etelä-Aasian geenipankeista. Kaikkiaan turvaan on pääsemässä yli 6 500 siementä.

"Siemenholvia tarvitaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ilmastonmuutoksen ja biologisen monimuotoisuuden vähenemisen aikakautena olemme nöyrästi kiitollisia maailman geenipankkien osoittamasta luottamuksesta. Täällä säilytettävät siemenet ovat korvaamattomia ja edellytys tulevaisuuden elintarviketuotannolle", sanoo tiedotteessa NordGenin johtaja Lise Lykke Steffensen.

Siemenholvi otettiin käyttöön vuonna 2008. 13 vuotta myöhemmin holvissa säilytetään yli miljoonaa siemenerää 87 eri geenipankista.

NordGen
Ikirouta suojaa siementen varmuuskopioita.
Lue lisää

Lampaat pysyvät Pelson vankilatilalla vielä pari vuotta – muutto Lappian ammattiopistolle edessä vasta vuonna 2022

Lampoloissa märehtii vaatimattomia julkkiksia: ”Suomenlammas lienee suomalaisen maatalouden tunnetuin asia kansainvälisesti”, arvioi Juha Kantanen

Maaliskuussa tehtiin suomalaisen eläinjalostuksen historiaa: Ensimmäiset suomenlampaan alkiot säilöttiin geenipankkiin

Lapin Kansa: Pelson vankilan lapinlehmät ja lampaat muuttavat ammattiopisto Lappiaan Louelle