Tiede & tekniikka

Koneviesti vertaili otsalamppujen tarjontaa: Nykyaikaiset otsavalaisimet tarjoavat laadukasta valotehoa remontista retkeilyyn

Tekniikka kehittyy myös otsavalaisimissa. Valotehoa ja ominaisuuksia on yhä enemmän. Käyttötarve ja hinta ovat kuitenkin edelleen ratkaisevia tekijöitä hankintaa suunniteltaessa.
Arto Turpeinen
Koneviesti vertaili otsalamppuja edellisen kerran 2015, jonka jälkeen valaisinvalikoima on laajentunut ja tekniikka kehittynyt huimasti. Yhä parempaa valotehoa on saatavilla aiempaa edullisempaan hintaan.

Otsavalaisimien tekniikka on kehittynyt muutaman vuoden aikana huimasti. Samalla myös hintataso on laskenut ja tarjonta laajentunut. Pienestäkin lampusta saadaan revittyä valotehoa huomattavasti aiempaa enemmän. Otsalamput ovatkin korvanneet suurelta osin perinteiset taskuvalaisimet.

Pyysimme testattavaksi remonttikäyttöön soveltuvia ladattavia otsalamppuja hintaluokassa 100–200 euroa. Toiveiden mukaisia valoja saapui kuusi kappaletta, jotka ovat: Fenix HM61R, Fenix HM65R, Led Lenser H19R Core, Lumonite Compass R, Petzl Nao+ ja Petzl Swift RL. Lisäksi verrokkeina mukana olivat 59 euron arvoinen Fenix HM50R sekä Lumonite Leader, jonka perushinta on peräti 549 euroa.

Varsinaisen testiryhmän akkukapasiteetti olivat 2350–4800 milliampeerituntia. Pienen verrokin Fenix HM50R:n kapasiteetiksi ilmoitetaan 700 mAh. Oma lukunsa on Lumonite Leader – suuren akun kapasiteetti on 700 mAh. Ilmoitetut latausajat ovat 3–7 tunnin välillä.

Uutena ominaisuutena muutamaan lamppuun on tullut magneettilataus, eli latausjohto kiinnittyy näppärästi. Haittapuolena tässä on lamppukohtaisuus, kun vanhoja ylijäämäjohtoja ei voi hyödyntää. Alkuperäisen johdon kadotessa tilalle täytyy hankkia löytää vastaava alkuperäinen.

Otsavalaisimia käytetään hyvin monissa eri käyttökohteissa, joten lampuilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Tehoalueita onkin tarjolla yhä enemmän. Etenkin useamman ledin valoissa sopiva tehoalue löytyy – mikäli katkaisimien käyttölogiikan oppii.

Petzl Nao+ on mahdollista yhdistää bluetooth-yhteyden avulla matkapuhelimeen. Ladattavan sovelluksen kautta valon tehoasetuksia saa säädettyä eri käyttökohteita varten. Samankaltainen sovellus on saatavana myös LedLenserin kehittyneempiin versioihin. Lisäksi Petzlin voi tarvittaessa asettaa reagointitilaan, jolloin valoteho säätyy automaattisesti kohteen läheisyydessä.

Kehittyneemmän teknologian ansiosta myös käyttöajat ovat pidentyneet. Varavirralle siirtyessään muutamalle lampulle luvataan jopa 300 tunnin käyttöaika. Sysipimeään ei siis tarvitse jäädä edes akun tyhjentyessä.

Valaisuteholla on myös haittapuolensa. Osa valaisimista kuumeni käytössä merkittävästi. Onneksi useissa lampuissa näppäimet saa kuitenkin lukittua. Varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa, sillä useat urakoitsijat ovat kertoneet tapauksista, joissa epähuomiossa päälle kytkeytyneet otsavalaisimet ovat esimerkiksi polttaneet reiän työtakin taskuun. Käyttöohjeisiin kannattaa perehtyä huolella.

Miten vertailussa mukana olleista valaisimet pärjäsivät kokeilussa? Lue vertailu kokonaisuudessaan Koneviestin nettisivuilta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös Koneviestin vuonna 2015 tekemä otsavalaisinvertailu (Koneviestin tilaajille):

Ammattitason otsavalaisimet – teho yllätti otsalamppujen testaajat

Lue lisää

Yösuunnistus haastaa kovankin kuntoilijan

Mehiläiset tunnistavat koronaviruksen – koulutus kestää muutaman minuutin, diagnoosi sekunneissa

Koivusta valmistettua haavasidosta ei tarvitse välissä vaihtaa, vaan se irtoaa itsestään haavan parannuttua

Vaasa vahvistaa asemaa Suomen sähköpääkaupunkina – Sähkölentoja Merenkurkun yli suunnitteilla