Tiede & tekniikka

Koira kantaa sisälle maata ja varistaa karvoja – THL selvittää, suojaavatko koiraan liittyvät bakteerit lapsia hengitystieinfektioilta

Kodin bakteeriston monipuolisuus on tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin.
Petteri Kivimäki
Lemmikki vaikuttaa kodin sisäilman mikrobistoon.

Niissä asunnoissa, joissa lemmikkieläimenä on koira, kodin mikrobisto on huomattavasti monipuolisempi ja runsaampi kuin koirattomissa kodeissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa.

Asiasta kerrotaan Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa.

Koirista irtoaa sisäilmaan allergeeneja, karvoja ja mikrobeja. Ne myös kantavat turkissaan ja tassuissaan ulkoa maata sisätiloihin.

”Bakteerien rikkaus oli suurempi sulan maan aikana otetuissa näytteissä kuin lumipeitteen aikana otetuissa näytteissä", THL:n erikoistutkija Anne Karvonen kertoo.

Kodin bakteeriston monipuolisuus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin, Karvonen toteaa.

Koirien asuttamista kodeista tunnistettiin suhteellisesti enemmän bakteereja, jotka olivat todennäköisimmin peräisin koiran omasta mikrobistosta, kuten kirsusta, iholta, suusta ja maha-suolikanavasta. Koiran vaikutus kodin sienimikrobistoon, eli hiivoihin ja homeisiin, oli vähäisempää.

”Tulevaisuudessa aiomme selvittää, suojaavatko juuri nämä tietyt koiraan liitetyt bakteerit kodissa asuvia lapsia varhaislapsuuden ylähengitystieinfektioilta. Jos näin on, pystyisimme tulevaisuudessa muokkaamaan kodin sisäilmaa terveyttä edistävään suuntaan”, kertoo THL:n vieraileva tutkija, lastenlääkäri Jenni Mäki.

Tutkimuksessa analysoitiin huonepölynäytteiden mikrobeja suomalaisista kaupunki- ja haja-asutusalueen kodeista sekä saksalaisista kaupunkikodeista. Noin joka kolmannessa tutkimukseen osallistuneessa suomalaiskodissa oli koira. Saksalaisissa kodeissa koiria oli huomattavasti vähemmän.

Kodin sisäilman mikrobistoon vaikuttavat lemmikin lisäksi myös useat muut tekijät, kuten ihmisten lukumäärä, asuinympäristö (kaupunki vai maaseutu), polttopuiden säilytys sisätiloissa sekä kodin mahdollinen kosteusvaurio.

Tutkimukseen osallistuivat Suomesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopisto.

Lue lisää

Suomalaistutkimus paljastaa: Nämä tekijät suojaavat koiria allergioilta

Suurperheissä koirilla on vähemmän allergiaa kuin pienissä lapsiperheissä – tutkijan mukaan tulos oli jopa yllättävän selkeä

hs.fi: Koira tutkitusti hyväksi pikkulapsen terveydelle

Pakina: Kaikki rakas ja tärkeä tekee hulluksi eli viisi elämänohjetta eläimiltä