Tiede & tekniikka

Ihminen voi tartuttaa koronaviruksen kissaan tai koiraan – brittimuunnos mahdollisesti lemmikeille vaarallisempi

Tähän asti koronavirusta on pidetty lemmikeille vaarattomana, mutta brittimuunnos voi muuttaa tilanteen.
Kimmo Haimi
Kissa voi saada koronaviruksen omistajaltaan, mutta oireet ovat tähän mennessä olleet lieviä.

Tämänhetkisen tiedon valossa COVID-19 voi tarttua lemmikkieläimiin, kertoo Ruokavirasto.

Tartunta useimmiten edellyttää, että eläin on ollut läheisesti tekemisissä COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön kanssa.

Kissa voi saada tartunnan helpommin kuin koira. Koirat ovat usein oireettomia, kun kissoilla on havaittu hengitystie- tai ruuansulatuskanavan oireita.

Kaiken kaikkiaan koronavirusta on kuitenkin pidetty lemmikeille vaarattomana, sillä eläimet ovat olleet joko kokonaan oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

Lemmikeistä kissat, fretit, kanit ja hamsterit ovat koeolosuhteissa tartuttaneet virusta eteenpäin muihin eläimiin, Ruokavirasto toteaa.

Nyt raportoitujen, suhteellisen vakavien sairastumistapausten joukossa on kuitenkin sekä kissoja, että koiria, kertoo eläinklinikka FirstVet tiedotteessaan.

Kaikissa tapauksissa lemmikin omistaja oli testattu positiiviseksi SARS-Cov-2- viruksen brittimuunnokselle.

“Tähän saakka koronavirus on aiheuttanut lemmikeissä, lähinnä kissoissa, vain vähäisiä oireita, mutta niin sanottu brittimuunnos saattaa muuttaa tilanteen. Sekä Iso-Britanniassa, että Yhdysvalloissa COVID-19-positiivisten omistajien perusterveitä lemmikkejä on otettu sairaalahoitoon ihmisten koronavirustautia vastaavalla oirekuvalla”, FirstVet Suomen vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen kertoo.

Viruksen brittimuunnoksen syy-yhteyttä lemmikkien sairastumiseen ei kuitenkaan ole varmasti osoitettu. Kaikki raportoidut lemmikit yhtä kissaa lukuun ottamatta ovat selvinneet taudista.

"Raporttien perusteella on mahdollista, että brittimuunnoksen ärhäkämpi tartuttavuus ulottuu myös kissoihin ja koiriin."

Lue lisää

Nämä lemmikin vakavan sairauden oireet laitetaan helposti vanhenemisen piikkiin

Spiidi-koira tukee koulutehtävien teossa, kehräävä kissa rauhoitti vauvan iltaisin – lemmikki tuo lapsen elämään iloa ja lohtua, mutta vastuu on myös vanhemmilla

Orpovasikka Gabriel kiintyi 6-vuotiaaseen Eriniin – Kokemus lapsen ja eläimen erityisestä suhteesta on melko yleinen, sanoo asiantuntija

Näin koronavirus mullisti lemmikkien elämää: Pentujen kysyntään tuli piikki, koirien lainaamista on jouduttu kieltämään ja omistajat ovat aina kotona