Tiede & tekniikka

Melkein kaikki käyttävät kasvomaskeja väärin – ongelmaan on ratkaisuna Virroilta ponnistava uutuustuote

Pari Vesaa ja Masa oy:n uusi Maskiaski pitää kasvomaskit puhtaana käyttöä varten. Antibakteerisen rasian sisällä kulkee myös pieni käsidesipullo.
Rami Marjamäki
Maskiaskissa on tilaa kahdelle kasvomaskille ja pienelle käsidesipullolle, joten puhtaana pysyvät sekä kädet että maskit.

Suomalaiset käyttävät arkipäivisin keskimäärin 11 miljoonaa kasvomaskia. Viikonloppuisin maskeja kuluu noin 7 miljoonaa päivässä. Silti 85 prosenttia käyttää likaista maskia tai laittaa sen kasvoilleen likaisin käsin. Silloin maskin suojaava vaikutus jää vajaaksi.

Millä tällaisen arjen ongelman voisi ratkaista? Virtolaisella muotoilulla tietysti.

Muutama vuosi sitten Pari Vesaa ja Masa -niminen yritys nousi äkkiä koko Suomen tietoisuuteen Potturi-perunanpesimellään. Viime keväänä yritys otti kokonaan uuden aluevaltauksen Koura-tarttumasuojallaan.

Nyt Virroilta pesee taas, sillä pari Vesaa ja Masa ovat lanseeranneet uuden Maskiaskin. Sen avulla kasvosuojat pysyvät puhtaana myös liikkuessa. Maskiaski on antibakteerisesta materiaalista valmistettu pieni kotelo. Sen bakteereja tuhoava vaikutus perustuu hopeasulfaattiin.

Laboratoriotestien perusteella Maskiaskin materiaali tuhoaa 99,96 prosenttia bakteereista, jotka tulevat kosketuksiin aineen kanssa.

"Vähän niin kuin penisilliini", Pari Vesaa ja Masa oy:n toimitusjohtaja Matti Rautkivi sanoo.

Askin sisällä on käsidesipullo ja tilaa kahdelle maskille. Näin sekä kädet että maskit pysyvät puhtaina ennen käyttöä. Rasia itsessään suunniteltiin jo Koura-tarttumasuojaa varten. Sopivan kokoinen rasia jalostui epidemian edetessä.

"Kävi ilmi, että kasvojen suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin käsien."

Maskiaskin idea on lähtöisin yrityksen asiakkaalta Yhdysvalloista. Siellä maskinkäytön-abc on termi. Sen avulla ihmisiä muistutetaan aina käyttämään puhdasta maskia, säilyttämään sitä oikein ja laittamaan sen kasvoille puhtain käsin. Tämä oli kuitenkin osoittautunut vaikeaksi toteuttaa käytännössä.

"Kysely tuli meille lokakuun lopulla ja maaliskuussa tuote saatiin jo markkinoille. Suunnittelijamme Vesa Korjuksen 3d-printteri on käynyt kuumana", Rautkivi sanoo.

Pienelle yritykselle tällainen ketteryys on mahdollista. Rautkivi sanoo, että suurin osa ajasta menee tuotteiden muottien hankkimiseen.

"Pystymme reagoimaan nopeasti eikä tarvitse käyttää aikaa sen miettimiseen, että kannattaako jotain tehdä vai ei."

Yrityksen kaikki tuotteet valmistetaan Porissa. Muut tilat kuten varasto, pakkaamo ja toimisto sijaitsevat Virroilla.

Korona-aikaan hyvin sopivat Maskiaskit on otettu hyvin vastaan maailmalla. Rautkiven mukaan esimerkiksi Britanniaan tilattiin hiljattain 80 000 kappaletta. Vientiä on myös jo Yhdysvaltoihin, EU:hun, Costa Ricaan ja Qatariin. Lisäksi myyntineuvottelut ovat käynnissä 30 maahan.

Rautkivi arvelee, että kasvomaskien käyttö tulee jatkumaan vielä pitkään koronaepidemian laannuttuakin. Siksi pandemian keskellä syntyneelle keksinnölle on käyttöä jatkossakin.

"Kaikki tietysti toivovat että tämä loppuu pian. Yhdysvaltalainen asiakkaamme kuitenkin kertoi, että sikainfluenssan jälkeen käsidesiä myytiin kolme vuotta tavallista enemmän."

Maskiaskit sopivat hyvin esimerkiksi lentokenttämyyntiin. Rautkiven mukaan kasvosuojien käyttö pysyy kauan lentoliikenteen normaalina käytäntönä.

Pitkillä lennoilla maski on kuitenkin otettava pois esimerkiksi ruokailun ajaksi.

Antibakteerinen säilytysrasia on juuri tällaisia tilanteita varten.

Lue lisää

Bakteereita tuhoava tarttumasuoja syntyi koronakriisin keskellä – pian se liikkuu Virroilta ympäri maailmaa

Pikkukalojen käsittelylaite voitti Marttaliiton kilpailun – pyrkii edistämään järvikalan menekkiä ja lähiruuan käyttöä

Virrat antaa jokaiselle vauvalle 4 000 euroa – potti maksetaan kahdeksan ensimmäisen elinvuoden aikana

"Murskeen osuus metsätien kunnostuksen hinnasta on kaksi kolmasosaa" – Salmilammin tiellä Virroilla kustannukset pidettiin kurissa