Tiede & tekniikka

Tiesitkö, että biomuovikin voi olla pahis? Biomuovien nimeämistä ei säädellä mitenkään ja se voi johtaa muovin päätymiseen luontoon

Biohajoavana markkinoitu muovi ei välttämättä hajoa edes kotikompostissa, vaan vaatii huomattavasti korkeamman lämpötilan.
Kari Salonen
Vain osa muovista pystytään nykyisin uusiokäyttämään.

Nimestään huolimatta biomuovi voi olla lopulta jopa perinteistä muovia haitallisempaa.

Pahimmillaan tiedonpuute ja sekava nimeäminen voi johtaa siihen, että maatumattomia muoveja päätyy kompostiin ja luontoon.

"Biopohjaisuus ei automaattisesti tarkoita kompostoituvaa tuotetta, mutta kuluttajalle tämä ei välttämättä ole päivänselvä asia", LABin Tekstiilien ja muovien materiaalikierrot -tutkimustiimissä työskentelevä Ossi Martikka sanoo.

Esimerkiksi biopohjainen ja kompostoituva PLA-muovikaan ei hajoa luonnossa tai kotikompostissa. Se vaatii vajaan 60 asteen lämpötilan, jotta hajoaminen voi alkaa. Harvan kotikompostissa on näin lämmin.

Käytännössä suurin osa muoveista pystyttäisiin valmistamaan uusiutuvista raaka-aineista. Lopputuloksena muovin rakenne on kuitenkin samanlainen kuin fossiilisista raaka-aineista valmistetussa ja muovi käyttäytyy samalla tavalla.

Tavallisen kuluttajan on vaikea arvioida biomuoveina markkinoitavien tuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Tällä hetkellä biomuhvitermistölle ei ole virallisia rajoitteita tai sääntöjä.

Martikka arvelee, että sekava terminologia ja tiedonpuute aiheuttavat hämmennystä biomuoveista puhuttaessa.

”Ensin käytettiin mainostermejä, kuten ekologinen ja vihreä, vaikka ne eivät oikeastaan tarkoita mitään ja sama on käynyt myös biomuoville."

Biomuovi on yleensä yksi materiaali, vaikka tosiasiassa niitä on lukemattomia erilaisia. Tuotetta voidaan markkinoida biomuovina, vaikka siitä olisikin vain 10 prosenttia bioperäistä tai -pohjaista.

”Moni luulee toimivansa oikein ja käyttävänsä kestävän kehityksen mukaisia tuotteita, jos siinä lukee bio tai eko. Biomuoviterminologiaa pitäisi selkeyttää ja asettaa tarkempia sertifikaatteja, jotta kaikki puhuisivat samoista asioista ja ne tarkoittaisivat vastaavia asioita kuluttajille myös eri maissa”, Martikka toteaa.

Ylipäätään mitään muovia ei saisi heittää roskiin vaan ne pitäisi kierrättää. Haasteena kuitenkin on, että tällä hetkellä vain murto-osa kaikesta kerätystä muovista on mahdollista kierrättää puhtaaksi uusiomuoviksi korkeiden kustannusten vuoksi.

Lue lisää

Miljoonan muoviämpärin tekijät – Vanttilan Muovi tekee muoviämpäreitä lähes kaikissa sateenkaaren väreissä

Presidentin itsenäisyyspäivän puheet särähtivät muoviteollisuuden korvaan

Korona pani kemianteollisuuden investoinnit uuteen järjestykseen

Ihmisten aiheuttama ongelma