Tiede & tekniikka

Kestävä hammaskalusto on mahdollistanut nykyisen norsun selviämisen ilmastonmuutoksesta

Nykyään jäljellä olevan kolmen norsulajin huolestuttava taantuminen johtuu salametsästyksestä ja muusta ihmistoiminnasta.
Markku Vuorikari
Afrikannorsu Helsingin luonnontieteellisen keskusmuseon aulassa.

Tuoreessa tutkimuksessa on selvinnyt, että norsulajien monimuotoisuus saavutti huippunsa noin viidestä kymmeneen miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeen se on taantunut ilmaston jäähtymisen, kuivumisen ja kasvaneen vaihtelun seurauksena. Helsingin yliopiston tutkijat ovat toteuttaneet norsueläinten kehitystä käsittelevän tutkimuksen yhteistyössä Madridin, Bristolin, Buenos Airesin ja Berliinin yliopistojen kanssa. Tutkimus on julkaistu Nature Ecology and Evolution -lehdessä.

Tutkimuksen mukaan parhaiten ilmaston muutoksiin sopeutuivat nykyisten norsujen kaltaiset sopeutumiskykyiset lajit, joilla esimerkiksi kestävä ja tehokas hampaisto mahdollisti monenlaisten ravintokohteiden hyödyntämisen.

"Toki nykyihmisellä on loppuvaiheessa voinut myös olla merkittävä vaikutus norsueläinten sukupuuttoihin", kertoo tutkimukseen osallistunut paleontologi Juha Saarinen Helsingin yliopistosta.

Saarinen kertoo, että tutkimuksen aineisto kattaa käytännössä kaikki vakuuttavaan fossiiliaineistoon perustuvat norsueläinlajit niiden koko evoluutiohistorian ajalta, yhteensä lähes 200 lajia.

Norsueläinten kukoistusaika oli noin 20–3 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin samoissa ympäristöissä eli samanaikaisesti useita eri norsulajeja.

"Nykyihmisen levittäytyminen ja maailmanlaajuinen menestys oli todennäköisesti merkittävä tekijä norsujen ahdingon taustalla viimeisessä noin 20 tuhatta vuotta sitten alkaneessa sukupuuttoaallossa, jonka seurauksena esimerkiksi villamammutti kuoli sukupuuttoon", sanoo Saarinen.

"On selvää, että nykyään jäljellä olevan kolmen norsulajin, afrikkalaisen metsänorsun ja savanninorsun sekä aasiannorsun huolestuttava taantuminen johtuu salametsästyksestä ja muusta ihmistoiminnasta."

Lue myös:

Paikkatieto- ja kaukokartoitusmenetelmille ihan uusi aluevaltaus – osoittavat, kuinka norsut ja apinat piinaavat pientiloja Taitavuorilla Keniassa

Sinilevämyrkytys tappoi satoja norsuja Botswanassa

Lue lisää

Tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmonen kannustaa maaseudun ihmisiä toiveikkuuteen – Tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa, sillä yhä useampi nuori haaveilee elämästä maalla

Ilmastokompensoitu kuluttaminen on yhä kuluttamista – "En halua olla tökkimässä autoni töpseliä seinään jokaisella pysähdyksellä"

Haahkan poikastuotto romahti petopaineen takia – supikoirien ja minkkien metsästyksellä voi vähentää pesiviin naaraisiin kohdistuvaa saalistusta

Havumetsät piirtävät pilviin omat puumerkkinsä – Tutkimus: Metsään puhaltava puhdas meri-ilma poimii puista tärkeitä hiukkasia