Tiede & tekniikka

Pian meistä jokainen voi ehkä selvittää koko perimänsä – asiantuntija kertoo, mitä hyötyä siitä olisi

Nykyisin koko perimän selvittäminen on vielä hyvin kallista, mutta tulevaisuudessa hinta luultavasti laskee.
Kimmo Haimi
Geenien vaikutuksesta eri kansansairauksien riskeihin saadaan tulevaisuudessa lisää tietoa. Silloin koko perimän kartoittamisesta on nykyistä enemmän hyötyä. Kuvituskuva.

Dna-testauksen yksi tulevaisuuden visio liittyy ihmisen koko perimän kartoitukseen.

Helsingin yliopiston genetiikan ja perinnöllisyyslääketieteen osastolla työskentelevä Teppo Varilo pitää mahdollisena, että halukkaat voisivat kartoittaa koko perimänsä terveydenhuollossa mahdollisesti jo kymmenen vuoden sisällä. Lähivuosina testien hinta luultavasti tipahtaa nykyisten suppeampien dna-testien hinnan tasolle noin sataan euroon. Nykyisin testin hinta on tuhannen euron luokkaa, eikä sitä ole käytetty sukututkimustarkoitukseen.

Vaikka testaaminen olisi mahdollista, ei sitä pystytä käytännössä hyödyntämään sukututkimuksessa nykyisen korkean hinnan takia.

"Se kiinnostavuus perustuu vertailtavuuteen", Varilo muistuttaa.

Käytännössä kyse on siitä, että samantyyppisen testin pitäisi olla tehnyt riittävän moni muukin henkilö, jotta tavallinen kansalainen pystyy hyödyntämään testin tulosta sukututkimukseensa.

Koko perimän kartoituksen ideana on, että perimästä löytyviä asioita voidaan peilata nykyiseen tietoon vaikkapa sairausriskeistä. Toisaalta mahdollista on myös se, että tuloksia tarkastellaan myöhemmin uudelleen, kun tietoa kertyy vuosien varrella lisää.

Samalla hyötyä saataisiin myös sukututkimuksen puolelle, kun laajemman dna-aineiston ansiosta päästään pidemmälle nykyisten testien tarjoamasta viidestä sukupolvesta.

Vaikka koko perimän kartoittaminen on jo nykyäänkin mahdollista, liittyy siihen korkean hinnan lisäksi myös muita ongelmia, kuten se, että perimää ei täysin ymmärretä. Toisin sanoen vaikkapa geenien vaikutuksesta eri kansansairauksien riskeihin tarvitaan vielä lisää tietoa, jotta riskeistä voidaan kertoa kansalaisille täsmällisesti.

Lue lisää:

Omien sukujuurten löytäminen voi olla järkytys – dna-testit tuovat esiin myös epämieluisia asioita

Petri ajoi tuhansia kilometrejä ja käytti paljon rahaa tuntemattoman isänsä etsimiseen: ”Nyt tiedän kuka olen”

Lue lisää

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

Vuoden väitöskirjapalkinnon voittaja tutkii hemiselluloosan käyttömahdollisuuksia – puun rakennusaine sopii vaikka jugurtin valmistukseen

Kiinnostaako sinua selvittää omia juuriasi DNA-testin avulla? Asiantuntija kertoo, mitä testeillä voi saada selville ja mitä niiden käytössä on syytä huomioida

Yhteinen terveys vaatii pahan parin ratkaisemista