Tiede & tekniikka

Puutarhan syyssiivous kannattaa jättää väliin – lehtikasoista ilahtuvat ainakin kimalaiset

Pitkä ja hurja hellejakso alkoi jo kiristää pinnaa puutarhassa, vaikka kasvit selvisivätkin sen yli yllättävän hyvin. Katteet ja kastelu säästivät kasvimaan ja lavakaulusten istutukset, mutta kasvuun kuumuus tuntui vaikuttavan.

Kun sateet heinäkuun lopussa alkoivat, tuntui kosteuden lisääntyminen kuin uudelta keväältä. Kesäkurpitsa alkoi työntää uusia lehtiä ja kurpitsa kukkia uudelleen kauniin oranssina.

Toivottavasti myös kitketty ja syyslannoitettu mansikka virkistyy. Sitä kävi keväällä syömässä ilmeisesti takapihalla viihtyvä kauris, ja lehdet ovat vieläkin hieman onnettomia.

Sipulit, punajuuret ja muut kasvikset ovat sateiden ansiosta paisuneet.

Tomaattien puolesta pelkään, sillä viime vuonna kostea syksy sai tiheän kasvuston kärsimään perunarutosta. Tänä vuonna olen yrittänyt rokottaa tomaatit ruttoa vastaan aspiriinilla ja pitää varret ilmavina varkaiden ahkeralla poistolla. Raakileita on kypsynyt vasta vähän.

Muutamaan suureen tomaattiin ilmestyi ruskea pohja, joka johtuu todennäköisesti latvamädästä. Sitä aiheuttaa kalsiumin puutos tai ongelma sen imeytymisessä.

Todennäköisesti paahteisen kulman tomaatti on kärsinyt kuivuudesta ja kuumuudesta eniten eikä ole saanut kalsiumia imeytettyä kasvualustasta. Sitä voi lisätä multaan paitsi lannoitteena myös kananmunankuorien avulla.

Puutarhassa syyskesä ja syksy ovat usein erilaisten siivoustalkoiden aikaa. Kuolleiden varsien poistamista ja haravointia kannattaa kuitenkin miettiä myös eläinten näkökulmasta.

Kun siemenkodat jättää talventörröttäjiksi, niiden siemenet ovat eläinten talviravintoa. Linnut hyötyvät esimerkiksi takiaisten, ohdakkeiden, sembramäntyjen, syreenien, auringonkukan ja pionin siemenistä.

Sembramännyn siemeniä voi käyttää myös ruuanlaitossa. Ne tuntuvat käyvän eläimille niin hyvin kaupaksi jo nyt, joten sadosta voi joutua taistelemaan ankarasti.

Oravan tai tikan jäljiltä kävystä jää usein jäljelle vain maahan tippunut ranka, josta suuret siementen paikat erottuvat hauskoina kuppeina.

Myös pölyttäjiä voi auttaa pärjäämään talven yli jättämällä puutarhan siivoustalkoot vähemmälle. Erilaiset kasviryhmät ja kukkaniityt tarjoavat talvehtimispaikkoja nurmikkoja paremmin.

Puutarhaan kannattaa jättää myös lahopuuta. Porasimme omiin pölkkyihimme erikokoisia reikiä ötököiden talvikodeiksi. Rungot pötköttelevät erilaisten istutusten reunoilla ja rajaavat eri alueita.

Maan lehtipeite ja lehtikasat tarjoavat talvehtimispaikkoja esimerkiksi kimalaiskuningattarille, samoin kuivuneet perennan varret.

Pörriäisten kevääseen voi valmistautua istuttamalla aikaisin kukkivia sipulikasveja, kuten krookuksia.

Kirjoittaja on MT:n verkkopäällikkö.

Aiheet puutarha
Lue lisää

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Nyt kannattaa istuttaa uusia kasveja ja jakaa vanhoja – syksy on oivaa aikaa myllätä puutarhassa

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa