Tiede & tekniikka

Vallankumouksellinen uusi Alzheimer-lääke on seurantatutkimuksessa Suomessa – pystyy ensimmäistä kertaa poistamaan haitallisia proteiinikertymiä ihmisaivoista

USA:n lääkeviranomainen FDA on hyväksynyt käyttöön ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuosikymmeneen ensimmäisen uuden Alzheimer-lääkkeen. Terveystalo osallistuu lääkkeen tutkimukseen.
Jukka Pasonen
Alzheimerin tauti on yksi vanhuusväestön vakavimpia sairauksia, joita ei ole käytännössä pystytty parantamaan tähän saakka.

Aduhelm-nimellä kulkeva lääke on ensimmäinen myyntiluvan saanut lääke, joka poistaa aivoista amyloidiproteiinia. Tämän ajatellaan olevan tärkein Alzheimerin tautia aiheuttava tekijä.

Terveystalo kertoo tiedotteessa olevansa mukana lääketutkimuksessa ja voi mahdollisesti toimia edelläkävijänä lääkkeen käyttöönotossa Suomessa, kun Euroopan lääkevirasto on käsitellyt myyntilupahakemuksen.

"Kyseessä on hyvin merkittävä asia, ja jos se toimii kuten odotetaan, se muuttaa Alzheimerin taudin nykyisen hoidon", kommentoi Terveystalon geriatrian dosentti ja Alzheimer-lääketutkimusten päätutkija Minna Raivio.

Amerikassa lääke on kesäkuussa 2021 tullut potilaiden käyttöön ja Euroopan lääkevirastoon on toimitettu myyntilupa-anomus, josta odotetaan päätöstä ensi vuoden puolella.

Lääkkeen tehon kansainväliset seurantatutkimukset jatkuvat myyntiluvan myöntämisen jälkeen yhdeksän vuoden ajan Yhdysvaltain lääkeviraston FDA:n vaatimuksen mukaisesti. Tällainen seurantatutkimus on menossa parhaillaan Terveystalossa.

Terveystalo ollut mukana lääketutkimuksessa jo vuodesta 2017 ja mukana nyt myös seurantatutkimuksessa. Terveystalon tutkimustiimillä on siis laaja kokemus uudesta lääkkeestä ja toimintaedellytykset ovat Suomen parhaimmat lääkeinfuusioiden antamisen aloittamiselle.

"Kyseessä on suoneen annosteltava lääke kerran kuukaudessa. Lääkitys edellyttää myös säännöllistä aivojen MRI-seurantaa lääkityksen alkuvaiheessa, mikä on Terveystalossa helppo toteuttaa. Jos myyntilupa myönnetään myös Eurooppaan, Terveystalo voi halutessaan toimia edelläkävijänä lääkitysten annostelun suhteen", Raivio jatkaa. MRI-seuranta perustuu magneettikuvantamiseen.

Terveystalon lääketutkimus on toteutettu Helsingin Ruoholahdessa: kyseessä on Suomen suurin ja Euroopan nopeimmin rekrytoinut Aduhelm-lääkkeen tutkimuskeskus.

"Olen tehnyt kliinisiä lääketutkimuksia nyt 24 vuoden ajan tällä saralla ja Terveystalo on antanut hyvät toimintaedellytykset tutkimustiimille. Kliinisessä lääketutkimuksessa meillä on mukana tällä hetkellä kahdeksan erikoislääkäriä, kuusi tutkimushoitajaa ja kolme neuropsykologia. Lisäksi koko röntgenin tiimi toimii aktiivisesti mukana Ruoholahdessa."

Merkkiaineeseen perustuvien PET-kuvausten kohdalla yhteistyö Docrates-sairaalan kanssa on toiminut Raivion mukaan hyvin.

Muut tutkimusyksiköt Suomessa ovat toimineet Turussa ja Kuopiossa yksityisillä tutkimuslaitoksilla. Yhdelläkään kunnalla tai yliopistolla Suomessa ei ole vielä käytännön kokemusta kyseisestä lääkkeestä.

Lue lisää:

Presidentti Martti Ahtisaari on jäänyt pois julkisesta toiminnasta – sairastaa Alzheimerin tautia

Lue lisää

Muistisairaus, stressi ja miessukupuoli altistavat vanhusta väkivaltaisuuteen – vakava väkivalta on hoivakodissa erittäin harvinaista

Älyteknologiasta toivotaan apua muistiongelmien ehkäisyyn – Suomessa aletaan selvittää digilaitteiden vaikutusta seniorien aivoterveyteen

Mehiläinen ja Pihlajalinna kiistävät Tehyn syytteet palkkakartellista

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja