Tiede & tekniikka

Häntä hävisi ihmiseltä 25 miljoonaa vuotta sitten — uloke oli vain tiellä savannilla juostessa

Ihmisellä hännästä on jäljellä pelkästään surkastunut häntäluu.
Timo Filpus

Imettäväisillä on yleensä häntä, tosin ihmisapinoilla ja meillä ihmisillä ei. Laskelmien mukaan häntämme hävisi esi-isiltämme noin 25 miljoonaa vuotta sitten. Hännättömyydestä saattoi olla hyötyä, kun nousimme kahdelle jalalle juoksemaan savannilla.

Puissa se oli ollut hyödyllinen. Selityksen hännän katoamiselle tarjoaa tutkimus, joka osoittaa syypääksi hyppivät geenit. Tällaisia geenejä todettiin ihmisapinoilla ja ihmisellä kaksi lähellä hännän muodostumista säätelevää DNA-jaksoa.

Ne yhdessä sotkevat häntään tarvittavien rakenteiden kehityksen, jolloin häntää ei muodostu. Meillä ihmisillä on entisestä hännästä jäljellä vain surkastunut häntäluu.

Hännättömyyden tuoma etu ei ole ilmaista. Pyrstölle putoaminen saattaa murtaa vähäpätöisen häntäluumme ja siitä seuraa usein harmillinen kiputila. Ihmiskunta on myös joutunut maksamaan hännän puutteesta synnynnäisinä epämuodostumina. Niistä yleisin lienee vastasyntyneen selkäydinkanavan sulkeutumishäiriö, spina bifida.

Lähde: Science doi: 10.1126/science.acx9153

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori

Lue lisää

Lääkärin palsta: Lumelääke mutta myös lumehaitta näkyvät ihmisen aivojen reaktioissa

Lääkärin palsta: Pierettääkö? Kuriseeko vatsa? Ilmavaivojen kanssa elää sovussa vain joka kymmenes

Lääkärin palsta: Verenpaineeseen yksinkertainen lääke – lihasten jännittäminen kannattaa vaikka tv:tä katsoessa

Tämä halpa ja yksinkertainen tapa voisi estää aivohalvauksia ja kuolemia – natriumin vähentämisestä suolassa saatiin Kiinassa hyviä tuloksia