Tiede & tekniikka

Itä-Suomi saa perinteisesti influenssarokotteita enemmän kuin Länsi-Suomi – taustalla edellisten vuosien rokotusinto

Tänä vuonna Suomeen tulee noin 500 000 annosta influenssarokotetta enemmän kuin viime vuonna. Niitä jaetaan kuntien toiveiden ja tarpeiden pohjalta.
Sanne Katainen
Ilmaisen influenssarokotteen saavat tänä vuonna terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, raskaana olevat naiset, alle 7-vuotiaat, 65 vuotta täyttäneet sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

Pääosa influenssarokotteista, kaksi miljoonaa annosta, on hankittu julkiseen terveydenhuoltoon. Kun sen lisäksi yksityinen sektori ostaa ja jakaa 600 000 annosta, kokonaismäärä nousee huomattavasti viime vuodesta. Silloin Suomeen hankittiin yhteensä 2,1 miljoonaa annosta.

Rokotetta ohjataan eri puolille maata sen perusteella, mikä alueen väestöpohja ja ikärakenne on sekä kuinka innokkaasti rokotetta on aiempina vuosina otettu ja paljonko kunnat arvelevat niitä tarvitsevansa.

"Länsi-Suomessa influenssarokotuksia on perinteisesti otettu vähemmän kuin idässä", sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Edellisestä vuodesta riskiryhmäläisten lähipiirin oikeutta saada influenssarokote on tarkennettu. Nohynekin mukaan näin voidaan varmistaa, että epäsuoraa suojaa saadaan sitä eniten tarvitseville.

Yksityiselle puolen toimijat tilaavat haluamansa määrän suoraan rokotteenvalmistajilta, ja ne toimitetaan apteekkien kautta.

Lääkärikeskus Mehiläinen rokotti viime vuonna reilut 100 000 asiakasta, mutta silloin rokotteet loppuivat kesken. Liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf kertoo heidän pystyvän rokottamaan tänä talvena noin 200 000 asiakasta. Rokotepulasta kärsi viime vuonna myös yksityisen sektorin suurin työterveyshuollon toimija Terveystalo.

Lue lisää:

Koronarajoitukset sammuttivat kausi-influenssan Suomessa ja maailmalla – eikä se ole pelkästään hyvä asia

Influenssakaudesta odotetaan hankalaa myös Varsinais-Suomeen – TYKSin lääkäri Esa Rintala: "Nyt kannattaisi kaikkien jatkaa näitä koronapandemian oppeja hygieniasta"

Influenssakauden rankkuus vielä arvoitus – tauti tuodaan Suomeen yleensä matkoilta

Lue lisää

THL: Suomessa on tänään raportoitu 1 406 uutta koronavirustartuntaa

Rokottamattomien kuolemanvaara jopa viisinkertaistunut joissakin ikäryhmissä – harkinnassa myös uusia rajoituksia

Sairaalahoidossa on 45 koronapotilasta enemmän kuin perjantaina

Suora lähetys kello 10: Kuinka vakava koronatilanne on nyt? Tartuntaluvut ovat hyvin korkeita, THL ja STM tiedottavat tilanteesta