LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Tiede & tekniikka

Kuinka rajusti influenssa iskee leviämistauon jälkeen? Rokotteen teho on tällä kertaa suuri kysymysmerkki

Puolitoista vuotta influenssavirus uinui ruususenunta. Kukaan ei tiedä, millä voimalla se nyt iskee ja tepsivätkö rokotteet.
Sanne Katainen
Sairaanhoitaja Meri Lavia antaa kausi-influenssarokotteen Carita Mitznerille lääkärikeskus Mehiläisessä.

Influenssarokotukset ovat käynnistyneet, ja tarjolla on 500 000 rokoteannosta enemmän kuin viime vuonna.

Itse epidemia panttaa vielä tuloaan. Tartuntatautirekisteriin oli alkuviikosta raportoitu kolme laboratoriossa varmennettua influenssatapausta. Tauti nostaa kuitenkin päätään jo Kroatiassa ja Kirgisiassa.

Polttavin kysymys on, kuinka rajusti epidemia iskee tauon jälkeen.

"Influenssavirukset eivät viimeisen puolentoista vuoden aikana ole juuri liikkuneet. Voidaan toivoa, etteivät kannat ole hirveästi ole muuntuneet ja niiden vastaavuus rokotteisiin valittuihin viruksiin on hyvä", sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Hän myöntää, että nyt rokotteen suojateho on nyt vielä enemmän valistunut arvaus kuin aiemmin. Rokotteen valmistaminen vie aikansa. Siksi nyt annettava tuote valmistettiin niiden viruskantojen perusteella, jotka liikkuivat helmikuuhun 2020 mennessä.

Rokotevirussuositus jouduttiin antamaan suhteellisen pienen viruskantatiedon perusteella, sillä tauti on pysynyt koronarajoitusten vuoksi kurissa.

Johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:stä pitää haasteellisena tunnistaa juuri se influenssan virusmuunnos, jolla on kyky levitä ja aiheuttaa epidemia.

"Virusmuunnokset kyllä tunnistetaan, mutta epideemisesti leviämään ei aina lähde niistä uusin."

Rokotteen antama suoja influenssaa vastaan on parhaimmillaankin pienempi kuin koronarokotteilla. Jos epidemiaksi äitynyt virusmuunnos onnistutaan arvaamaan rokotteessa täydellisesti, suoja voi olla noin 75 prosenttia. Toisaalta huono arvaus saattaa laskea vasteen 20 prosenttiin.

"Ikä vaikuttaa rokotteen antamaan suojaan. Iäkkäillä se ei koskaan ole kovin korkea varsinkaan A-H3N2-tyypin influenssavirusta vastaan mutta B-tyypin osalta parempi", sanoo Nohynek.

Uuteen rokotteeseen on muutettu molemmat A-viruskannat verrattuna edellisen kauteen, mutta B-viruskannat ovat samat.

Perinteisesti A-tyyppiin kuuluva virus iskee meillä ensin, ja se on keskimäärin kovempi kuin lähempänä kevättä yleistyvä B-tyyppi.

Influenssaan sairastuneita ja kuolleita ei tiedetä kovin tarkasti.

"Esimerkiksi talvella 2017–2018 meillä ilmoitettiin laboratoriossa varmennettuja influenssatartuntoja tartuntatautirekisteriin noin 38 000 tapausta, mutta suurin osa tapauksista sairastetaan kotona ilman varmennustestiä laboratoriossa", sanoo Ikonen THL:stä.

Kyseinen vuosi oli poikkeuksellinen, sillä epidemia alkoi viruksen B-tyypillä. Samaan aikaan myös influenssan A-virus kiersi lähes kesään saakka.

Influenssaa ei yleensä tilastoida kuolinsyyksi. THL:n arviot tautiin kuolleista perustuvat tilastoihin, joissa seurataan "ylikuolleisuutta". Tällöin verrataan kuolleisuuslukuja influenssakaudella ja sen ulkopuolella.

Kovana influenssavuotena 2017–2018 meillä arvellaan menehtyneen noin tuhat ihmistä tautiin. Tilastokeskus arvioi, että 2000-luvulla influenssaan kuolleista 80 prosenttia oli täyttänyt 75 vuotta, ja kuolleista vain pari prosenttia oli alle 18-vuotiaita.

Juuri nyt tilanne näyttää rauhalliselta, mutta tartuntamäärät voivat lähteä lisääntymään nopeastikin muutamassa viikossa. Yhteiskunta on avautunut, ja syyslomalla on liikuttu paljon.

"Toisaalta ihmiset ovat ottaneet tavaksi tehdä etätöitä, pestä käsiä, pitää etäisyyksiä ja käyttää maskeja. Nämä kaikki voivat hillitä epidemiaa", Ikonen uskoo.

Tulevaa talvea on mahdoton ennustaa.

"On mahdollista, että virus kerää voimia vielä tämän talven eikä saa aikaiseksi voimakasta epidemiaa. Koskaan siitä ei tiedä."

Lue lisää:

Influenssakauden rankkuus vielä arvoitus – tauti tuodaan Suomeen yleensä matkoilta

Koronarajoitukset sammuttivat kausi-influenssan Suomessa ja maailmalla – eikä se ole pelkästään hyvä asia

Influenssakaudesta odotetaan hankalaa myös Varsinais-Suomeen – TYKSin lääkäri Esa Rintala: "Nyt kannattaisi kaikkien jatkaa näitä koronapandemian oppeja hygieniasta"

Lue lisää

THL:n Tervahauta: Nykyrajoituksia syytä jatkaa, muttei kiristää entisestään

Tänään raportoitu lähes 8 400 uutta koronatartuntaa – kahden viime viikon aikana lähes 47 000 tartuntaa aiempaa enemmän

Sairaalahoidossa on koronan takia enimmäkseen rokottamattomia – isoin ero 30–49-vuotiaiden ikäryhmässä

THL: Suomessa on tänään raportoitu lähes 6 000 uutta koronavirustartuntaa ja kahdeksan kuolemaa